Danski znanstvenci pregledali su studije sedam probiotičkih proizvoda i nisu našli nikakvih dokaza da su promijenili sastav fekalnih bakterija kod zdravih ljudi, prenosi Guardian.
Dugo se pisalo o tome kako fermentirane namirnice od mliječnih proizvoda do čajeva ili kapsula poboljšavaju probavu i jačaju imunitet, no prema svemu sudeći, mliječno vrenje i proizvodi s mliječnim bakterijama ne vrijede ni lipe više.
"Postoje stanoviti dokazi kako probiotici mogu pomoći kod neravnoteže u crijevnoj flori i fauni kod bolesnih ljudi, no nemaju učinka kod zdravih ljudi", ističe Olaf Pederson sa sveučilišta u Kopenhagenu.
Probiotici su živi mikrobi (ponekad označeni kao "dobre bakterije") koji se dodaju namirnicima. Laktobacili pretvaraju šećer u mliječnu kiselinu zbog čega ta hrana ima specifičan svježi kiselkasti okus. U neke namirnice se dodaju, a prirodno se fermentira jogurt, kiselo zelje i kefir. Iako su te namirnice u mnogočemu zdrave, probiotici pritom ne igraju veliku ulogu.
Štoviše, za tvrdnje kako "sprječavaju bolesti" nema nikakvih osnova, tvrde danski znanstvenici.