Velike porcije
Žene koje pokušavaju smršavjeti uglavnom ne jedu junk food i paze koje namirnice unose, no pritom ne paze na količinu. Čak i prejedanje zdravom hranom može sabotirati vaše pokušaje da smršavite. Nakon velikih porcija osjećat ćete se umorno i naduto, želudac će vam se proširiti, tako da ćete trebati sve više i više hrane da biste se osjećali sito. Zato je staro dobro pravilo da ostavite malo hrane na tanjuru, posebno ako jedete izvan kuće.
Odustajanje nakon jedne greške
Puno ljudi misli da ako zabrljaju s jednim obrokom nema smisla nastaviti s dijetom. Potom napadnu hladnjak i nastave griješiti cijeli dan, tjedan, mjesec. Jedan takav obrok nije problem. Zapravo, nutricionistkinja Middleberg potiče svoje klijentice da imaju barem jedan 'grešni' obrok tjedno. Ideja je da se osjećate ugodno dok uzmete jedan ili dva komada pizze na poslu ili petkom navečer s djecom te da zbog toga ne odustajete od konačnog cilja.
Jedenje dijetalne hrane
Kada pokušavate smršavjeti obično posežete za namirnicama s oznakom manje masnoće ili bez sećera, ali problem je što se tada nikada ne osjećate 'puno'. To je zato jer vas dijetalna hrana ostavlja nezadovoljnima. Dok takva hrana možda može zavarati vaše nepce, ne može i vaše tijelo - zato najčešće završite tako da prvo pojedete slatkiš bez sećera, a potom i pravi desert.
Opsesija kalorijama
Naravno da su kalorije bitne, ali nekada su najuspješniji oni koji prestanu opsesivno brojati kalorije i počnu gledati u hranu koju jedu i porcije koje stavljaju na tanjur. Drugi problem s brojanjem kalorija je da većina ima tendenciju podcjenjivati koliko kalorija zapravo unosi za čak 30 posto. A lako je izgubiti iz vida osobne naznake gladi. Recimo, primjerice, da želite ostati na 1800 kalorija dnevno. Možda ćete nakon večere biti puni, ali ćete znati da imate još 200 kalorija u pričuvi, pa ćete se možda osjećati primoranima jesti, iako vaše tijelo za tim nema potrebu.
Preskakanje obroka ili međuobroka
Puno je žena frustrirano jer misli kako uopće ne jedu puno, a opet ne mogu izgubiti težinu. Tu je najčešće problem u tome što morate jesti češće da biste izgubile više. Zvuči čudno, ali djeluje. Ključ je u tome da svaka četiri sata pojedete manji obrok ili zalogajčić. Tako će vam metabolizam ostati jak i spriječiti vas od izbora loše hrane jer 'niste ništa jeli cijeli dan'. Ne samo to, imat ćete i više energije jer će vam razine šećera ostati iste tijekom dana.
Preventivno hranjenje
Žene se često boje da će ostati gladne. No, malo gladi i nije loše, jer to znači da se tijelo trudi preraditi ono što ste pojeli te da metabolizam radi kako treba. Ako niste gladne kada sjednete za stol kako biste jele, to obično znači da ste ranije previše pojele ili da imate spor metabolizam.
Preskakanje doručka
Zapravo, jako puno žena preskače doručak jer nisu gladne, što obično znači da su se prejele noć prije ili da žele unijeti manje kalorija kako bi kasnije mogle jesti više. To bi vam se moglo obiti o glavu, jer tada kasnije unesete i više hrane u sebe. Većina ljudi ima tendenciju najviše jesti između 16 i 23 sata, a bolji bi pristup bio da to bude ranije - tako da vaše tijelo kalorije može potrošiti kao gorivo tijekom dana.
Večera s nogu
Jeste li ikada uletjeli u stan preglednjeli od napornog dana i odmah počeli kopati po hladnjaku, ladicama i ostalom tražeći bilo što da nabrzinu stavite u usta. Nakon 20 minuta uzeli ste još komad sira i pokoji keks. Potom ste sjeli pred TV i pojeli još malo kokica, čipsa...I odjednom se vaša večera pretvorila u 'zalogajčić' od 1000 kalorija. Pouka priče? Pokušajte imati balansiranu večeru, po mogućnosti sjedeći za stolom. Polovicu tanjura napunite povrćem, četvrtinu izvorima kvalitetnih visokovrijednih proteina poput bijelog mesa, ribe ili graha, a preostalu cjelovitim žitaricama ili nekim drugim zdravim škrobnim namirnicama.