Važno je ne preskakati doručak, jer se time osigurava da dobijemo najviše hranjivih tvari kako bismo bili siti i puni energije. Poznati liječnik i kirurg dr. Karan Rajan na društvenim mrežama podijelio je jednostavan recept za superzdravi doručak.
Slatka i prerađena hrana za doručak može uzrokovati da se osjećate loše. Žitarice, peciva i prerađeno meso poput slanine i kobasica mogu dovesti do skokova i padova šećera u krvi te zbog toga možete osjećati glad čak i nakon što ste jeli.
Jaja su odlična opcija za doručak, zahvaljujući visokom udjelu proteina i esencijalnih omega-3 masnih kiselinama, koje će vam dati osjećaj sitosti. No, neki ljudi ujutro su u žurbi i nemaju vremena za kuhanje. Upravo zato dr. Rajan je na svom Tik Toku podijelio recept za "ultimativni doručak" koji se brzo pripremi, a prepun je vlakana i proteina koji će vam dati energiju potrebnu za dan.
Prebiotici i probiotici izvrsni su za crijeva
Dr. Rajan je u videu objasnio kako taj jednostavan recept sadrži 34 grama proteina, 19 grama vlakana, kao i prebiotike, polifenole i probiotike.
Naime, prebiotici i probiotici izvrsni su za crijeva, koja su ključna za naše cjelokupno zdravlje jer se 80 posto našeg imunosnog sustava nalazi u ovom dijelu tijela, dok polifenoli djeluju protuupalno i pomažu u smanjenju rizika od kroničnih bolesti, srčanih bolesti i artritisa.
Liječnikov doručak pripremi se u samo nekoliko minuta, zahtijeva nekoliko sastojaka i može se pripremiti unaprijed te spakirati za posao. Prvo što vam je potrebno je 250 grama kefira. Dr. Rajan je objasnio da je taj fermentirani napitak izvrstan izvor mliječne kiseline te da "proizvodi bakterije i kvasac koji pridonose mikrobnoj raznolikosti u crijevima".
Vlakna i proteini održavaju sitost
Ako nemate kefir ili ga jednostavno ne volite, umjesto njega možete upotrijebiti jogurt. Dr. Rajan je upozorio da provjere ima li jogurt "žive i aktivne kulture" jer one također pomažu u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma.
Zatim dodajte mješavinu smrznutih borovnica i malina za dodatnih šest grama vlakana. Tamno bobičasto voće poput borovnica i malina "koncentrirani je izvor polifenola, tj. biljnih antioksidansa", a liječnik objasnio da "oni čine vaše crijevne bakterije još učinkovitijima".
Za kraj dodajte dvije žlice chia sjemenki za četiri grama proteina i deset grama vlakana. Dr. Rajan ih namoči bademovim mlijekom, ali možete koristiti i obično mlijeko ili vodu, a za završni "fibre flex" (dodatna vlakna) i slatki užitak dodajte 25 grama 70 posto tamne čokolade u svoju zdjelicu.
Unos dovoljno proteina i vlakana u prehranu, osobito ujutro, može pomoći usporiti probavu i stabilizirati šećer u krvi te pomoći u kontroli gladi, jer održava sitost, piše Surrey Live.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Ivan Šipić pojasnio ideju oko mogućeg uvođenja univerzalnog dječjeg doplatka