Čisti sumpor, primjerice onaj oko vulkanskih kratera, može biti iznimno toksičan no u tragovima unesen u hrani ili termalnim vodama pomaže u liječenju infekcije bronhija, kroničnog laringitisa, rinitisa, kožnih osipa, astme te štiti protiv alergije.
Njegova antioksidantna svojstva pomažu u borbi protiv starenja mozga i degenerativnih bolesti. Štiti zglobove od artroze potičući obnavljanje hrskavice zglobova. Sudjeluje u eliminaciji toksina i opskrbi mozga kisikom, potiče funkcije jetre i žuči, kao i probavu, piše Stetoskop.info.
Kao oligoelement vrlo je bitan za ljepotu, prije svega za kosu. Naime atom sumpora omogućava stvaranje veza između vlakana keratina, proteina iz strukture dlake. Sumpor daje dlaci elastičnost i mekoću. Štiti i tjeme od gljivica.
U slučaju nedostatka sumpora razvija se masna kosa, perut, a dolazi i do opadanja.
Dakako sumpor kojeg mi trebamo ne dolazi u čistom obliku, već se nalazi u sastavu nekih aminokiselina, važnih zaliha proteina za naš organizam. Nedostatak zato dovodi i do smanjene otpornosti organizma na infekcije.
Sumpor vraća elastičnost bolnim i ukočenim leđima. Isto tako, nakon iščašenja, upale tetive ili uganuća, terapija sumporom, manganom i kobaltom potiče obnavljanje povrijeđenih ligamenata i tetiva. U slučaju reumatizma, neophodno je provjeriti da li je unos sumpora dostatan.
Česte migrene također mogu biti ublažene uz pomoć terapije sumporom i manganom.
Zbog navedenih razloga mineralne vode sa sumporom se već dugo primjenjuju u termalnom liječenju kod npr. osteoartritisa te za poboljšanje funkcija jetre, crijeva i želuca.
Kako izbjeći nedostatak? Potrebe organizma za sumporom se kreću od 600 do 800 mg dnevno, što se može lako postići raznovrsnom i uravnoteženom ishranom. Ishrana mora biti bogata proteinima nosiocima sumpornih aminokiselina (riba, jaja, meso).
Mineral sumpora, sam po sebi, nalazi se u crnom i bijelom luku. Crna rotkva, koja se uostalom često koristi za drenažu jetre, također je dobar izvor sumpora. Jedite i kupus, poriluk, šparoge i sušeno povrće.
Sumpora ima i u avokadu, žitaricama, zelenoj salati, malinama, lješnjaku, bademima, orahu, mahunarkama i krumpiru.
Prethodni članci:
arti-201003090458006
arti-201004140202006
arti-201001140078006
arti-200911200586006