Korist od crvenog mesa, ribe i peradi

Tko želi smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, ovo posebno vrijedi za žene s visokim vrijednostima kolesterola u krvi, treba taurin, objavljeno je u časopisu European Journal of Nutrition.

23.2.2012.
8:10
VOYO logo

Čuli ste za taurin? Riječ je o organskoj kiselini koju unosimo hranom u organizam, ali se može sintetizirati i u tijelu, što znači da nije esencijalna aminokiselina. Već je ranije poznata uloga taurina u metabolizmu žuči, regulaciji krvnog tlaka, kao i njegova antioksidacijska i protuupalna svojstva.

Istraživanje provedeno na ženama dokazalo je povezanost razina taurina u serumu i rizika od koronarne bolesti srca. Žene koje su konzumirale puno mesa peradi, vlakana te niacina, vitamina B1 i željeza, imale su i veće srednje vrijednosti taurina, od žena čija se prehrana temelji na zasićenim mastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod žena koje su imale najviše vrijednosti taurina, rizik za razvoj koronarne bolesti bio im je smanjen za 34%, u odnosu na žene s najnižim vrijednostima taurina. Protektivni učinak taurina osobito je bio naglašen kod žena koje su imale i povišene vrijednosti kolesterola u krvi.

Hrana bogata taurinom

Bogati izvori taurina su crveno meso, riba i perad, ali i mliječni proizvodi, jaja i mlijeko. Taurin se može i kemijski sintetitirati, a u prirodnom obliku dolazi kao L-taurin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito se ova aminokiselina smatra sigurnom za primjenu, i do dnevnog unosa od 2 000 mg/kg tjelesne mase.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo