Norveški istraživači pitali su ljude u dobi od 40 i više godina o njihovim navikama s kavom te su izmjerili visinu, težinu i krvni tlak, ali i analizirali uzorke krvi. Također su uzeli u obzir čimbenike načina života, kao što su konzumacija alkohola, obrazovanje, tjelesna aktivnost, dijabetes i bolesti srca. Rezultati su objavljeni u Open Heart, novom kardiovaskularnom časopisu.
Koja je kava najbolja, a koja najgora za zdravlje? Rezultati analize kolesterola mogli bi vas iznenaditi
Više šalica kave je bolje: „Nismo pitali za veličinu šalice pa bi moglo biti da muškarci i žene piju kavu iz šalica različitih veličina. To bi također mogao biti način na koji se kava obrađuje u tijelu. Dokazano je da se ulja u kavi različito obrađuju kod muškaraca i žena pa je razina kolesterola u krvi kod muškaraca veća.” Ranije ove godine, australski stručnjaci otkrili su da ljudi koji piju dvije do tri šalice kave dnevno imaju 10 do 15 posto manji rizik od razvoja srčanih bolesti. Profesor Tom Sanders, stručnjak za prehranu na King’s College London, rekao je: “Nije važno koju vrstu kave pijete ako popijete samo jednu ili dvije šalice dnevno, već je važno ako pijete više.” Donosimo koju kavu biste trebali odabrati kako biste smanjili rizik za vaše zdravlje zdravlje, prema stručnjacima.
1. Espresso: Gore za muškarce nego za žene: Pravljenje espressa uključuje tjeranje tople vode pod visokim pritiskom kroz gusto zbijeni talog kave. Kave kao što su latte, macchiato i Americano sadrže espresso. U istraživanju su oni koji su svaki dan pili između tri i pet espresso kava imali značajno veću vjerojatnost da će imati višu razinu kolesterola od onih koji nisu. Žene koje su pile ovu količinu pokazale su razinu kolesterola za 0,09 mmol/L (milimola po litri krvi) više, ali muškarci koji su konzumirali istu količinu pokazali su gotovo dvostruko povećanje - 0,16 mmol/L. Zdrava razina kolesterola je ispod 5 mmol/L.
Nedavno istraživanje Europskog kardiološkog društva otkrilo je da su prihvatljive dvije do tri šalice dnevno. Zaključeno je da sve vrste kave - mljevena, instant i kava bez kofeina, imaju pozitivne efekte koji vam mogu produžiti život. Naravno, ako se konzumiraju u normalnim količinama, piše Espreso. Stručnjaci izdvajaju pet velikih promjena u organizmu koje su posljedice prevelike količine kave...
3. Instant kava: Najbolje za oboje: Ljubitelji ove vrste kave pokazali su najmanji porast kolesterola i gotovo da nije bilo razlike između muškaraca i žena. Profesor Lochen je rekao: “To mora biti nešto povezano s načinom na koji se zrna kave prerađuju u instant kavu koja uklanja ulja. Istraživanje je pokazalo tek nešto jaču vezu s kolesterolom kod muškaraca, ali to nije bilo puno. Kao kardiolog, kada me ljudi pitaju koju vrstu kave bi trebali piti ako imaju visok kolesterol ili ako su imali srčani udar i moraju zadržati cho lesterol dolje, predlažem instant ili filter jer je najsigurnije ako se pije više šalica dnevno. Ako popijete samo malu šalicu espressa jednom dnevno, onda je to u redu."
4. Cafetiere: Najgore za oboje: Cafetiere kava se priprema tako da se talog kave uroni na dno lonca prije nego što se ulije tekućina. Kuhana kava sa sličnim rizikom je lonac kipuće vode s kavom. Ljudi koji su pili šest šalica ove vrste kave dnevno pokazali su razinu kolesterola za 0,23-0,3 mmol/L više od onih koji nisu pili kavu. Međutim, nije bilo značajne razlike između muškaraca i žena. Profesor Lochen je rekao: “U istraživanju nismo dijelili cafetiere i kuhanu kavu. Imali su najjaču povezanost s kolesterolom i za muškarce i za žene. Bilo je iznenađujuće da postoji razlika između muškaraca i žena s drugim vrstama kave, ali ne i ove.”
Naručivanje šalice kave donosi puno odluka, latte, cappuccino, double shot, s mlijekom ili bez, popis se nastavlja. Ali sada znanstvenici smatraju da biste mogli odabrati svoj napitak prema mogućem zdravstvenom riziku. Istraživanje provedeno na 21.803 Norvežana je pokazalo da bi određene vrste kave mogle biti loše za vaše srce, a rizik različito djeluje na muškarce i žene. Kava sadrži uljne spojeve poznate kao diterpeni, uglavnom cafestol i kahweol, za koje se zna da podižu kolesterol. Visoki kolesterol, uglavnom uzrokovan masnom hranom, pretilošću, pušenjem, pićem i nedostatkom tjelovježbe, može blokirati krvne žile i izazvati moždani udar ili srčanu bolest.