slatke tajne /

Kada vas uhvati kašalj, posegnite za - čokoladom

Image
Foto: Pixabay

Čokolada krije brojne dobrobiti za organizam. Što je tamnija to je i zdravija

14.1.2019.
8:59
Pixabay
VOYO logo

Kada nas muči kašalj, mnogi od nas će posegnuti za sirupom, no sve je više medicinskih saznanja koja, u ovom slučaju, prednost daju čokoladi. 

Profesor Alyn Morice, šef katedre za kardiovaskuarlne i bolesti dišnog sustava pri Sveučilištu Hull te osnivač Međunarodng društva za proučavanje kašlja tvrdi da čokolada ublažava kašalj i dišne probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju tvrdnju temelji na istraživanju u kojem su sudjelovale 163 osobe. One koje su za vrijeme prehlade uzimale čokoladu, a ne sirup potvrdile su da su im kašalj i dišni problemi brže nestali, nego kod onih koji su tegobe ublažavali tradicionalnim pristupom. Odnosno, poboljšanje su osjetile za dva dana.  

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako čokolada djeluje na kašalj?

Čokolada ima dvostruki učinak na kašalj, tvrdi dr. Morice. Čokolada, kao i pripravak od meda i limuna ili slatki sirup protiv kašlja, tvori sluz koja oblaže grlo i sprječava iritaciju i nastanak kašlja. No, to nije jedina dobrobit čokolade kada govorimo o tegobama vezanim uz prehladu. 

Ono što je bitnije, naglašava dr. Morice, je teobromin koji se nalazi u čokoladi, a riječ je o alkaloidu iz kakaa koji ima jača svojstva  od kodeina - sastojka koji se tradicionalno koristi u lijekovima portiv kašlja. 

Stoga, idući put kada vas uhvati kašalj, posegnite za redom čokolade. Osim što ćete zasladiti život, olakšat ćete i tegobe tipične za hladnije doba godine. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo