Šezdesetpetogodišnjaci i oni stariji, koji u krvi imaju povišenu razinu omega 3 žive u prosjeku 2,2 godine dulje od onih s nižom razinom tih masnih kiselina kojima su bogate neke vrste riba poput lososa, ističe se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.
Tako bi osobe u toj životnoj dobi mogle smanjiti rizik od ukupne smrtnosti do 27 posto i oko 35 posto kada je riječ o srčanožilnim bolestima, ocjenjuju istraživači sa Sveučilišta Harvard u Massachusettsu i sa Sveučilišta države Washington.
"Riba bogata masnim kiselinama odavno se smatra zdravom hranom, ali se mali broj istraživanja dosad bavio blagotvornim djelovanjem omega 3 na zdravlje starijih osoba", rekao je Dariush Mozaffaris, znanstveni suradnik za epidemiologiju na Sveučilištu za javno zdravstvo na Harvardu, koautor studije.
"Rezultati istraživanja potvrđuju važnost dovoljne razine omega 3 u krvi za zdravlje srca i krvnih žila te navodi na zaključak da u poznijoj životnoj dobi ti korisni učinci mogu produljiti život", dodao je.
Znanstvenici su proučavali statističke podatke za šesnaestogodišnje razdoblje kojim su obuhvatili 2.700 šezdesetpetogodišnjaka i osoba iznad te dobne granice u SAD-u koji su sudjelovali u dugoročnoj studiji o kardiovaskularnom zdravlju što ga je proveo Nacionalni institut za zdravlje (NIH).
Sudionici su dolazili iz triju država (Sjeverna Karolina, Maryland i Pennsylvania) i na početku istraživanja su uglavnom bili zdravi.
Autori su htjeli rasvijetliti djelovanje masnih kiselina na zdravlje tako što su analizirali biomarkere u krvi odraslih osoba koje nisu uzimale dodatak hrani s omega 3 iz ribljeg ulja.
Tako su mogli ocijeniti mogući učinak redovite konzumacije ribe na više uzroka smrtnosti.
Studija je objavljena na internetskoj stranici časopisa Annals of Internal Medicine.