JESTE LI ČULI ZA KIČICU? /

Nepoznata gorka biljka koja će pomoći u mnogim tegobama, a posebno s probavom

Image
Foto: kucacajamakarska.com

Kičica je biljka koja pripada porodici sirištara i nosi više naziva. Možda ju prepoznajete po imenu kitica, kitica gorka, kučica, trava od groznice ili zlatna žuč.

18.6.2017.
15:00
kucacajamakarska.com
VOYO logo

Ovo je biljka koja je prilagodljiva svakom tlu i raste do 50cm visine na vlažnim livadama i pašnjacima. Možete je pronaći i na mnogim čistinama i obroncima. Jednogodišnja je i gorkog okusa ali lijepog izgleda. Nema miris i nije otrovna. Ima lijepe roze cvjetove koji se otvaraju suncu na najmanje 20°C.

Za što služi kičica

Od kičice se mogu koristiti gornji dijelovi biljke - listovi i cvijet. Oni se beru nakon cvatnje koja je od lipnja do rujna. Suše se u hladu kako bi se očuvala prirodna boja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su samo neka od blagotvornih svojstava kičice:

  • poboljšava rad jetre
  • stimulira apetit
  • vraća vitalnost
  • olakšava rad probavnog sustava
  • služi za pročišćavanje krvi
  • koristi se protiv prehlade
  • čisti dišne puteve
  • koristi se kod dijabetesa
  • pomaže protiv glavobolje

Gorke tvari koje sadržava kičica potiču izlučivanje probavnih sokova, solne kiseline i probavnih enzima. Izvrsna je pri upali sluznice želuca ali se ne preporuča kod teških želučanih tegoba i nastanka žgaravice. Prema nekim novijim istraživanjima ova biljka se može koristiti i nakon kemoterapije i radioterapije. Kičica se može pripremiti i koristiti kao čaj, tinktura i vino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaj od kičice

Čaj od kičice za probavu

Čaj od kičice najčešće se koristi u slučaju prehlada ili problema sa probavom. Jednostavan je za pripremu i korištenje. Potrebno vam je 20g suhe biljke koje ćete preliti s šalicom kipuće vode. Ovaj čaj bi najbolje bilo piti pola sata prije jela, i sveukupno šalicu na dan. Ovakvo liječenje možete ponavljati do mjesec dana i onda uzimati pauzu. Čaj je gorak i možete ga zasladiti medom od maslačka, ali najbolje bi bilo piti ga čistog.

Image
Foto: unsplash.com

Čaj od kičice za dijabetičare

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 čajne žlice usitnjene kičice
  • 1 čajna žlice usitnjenih vrškova pelina
  • 2 čajne žlice pirike
  • 2 čajne žlice vrškova u cvatu dupčca
  • 8 dcl vrele vode

Priprema je jednostavna, sve sastojke prelijte vručom vodom i ostavite do 20 minuta poklopljeno da odstoji. Pijte ovaj čaj od kičice za dijabetičare svakih dva sata po jedan decilitar. Nemojte ga zaslađivati i pijte ga u gutljajima, ne odjednom. Uzimajte ga prije jela ili između dva obroka.

Nakon 3 tjedna možete očekivati smanjivanje razine šećera u krvi. Pijte ovaj čaj najmanje i najviše 3 mjeseca od jednom. Nakon mjesec dana izbacite pelin i povečajte količinu dupčca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vino od kičice

Vino od kičice pomoći će u poticanju apetita i kod probavnih tegoba. Potrebni sastojci:

  • 25 g kičice
  • 25 g lista metvice
  • 1 limun
  • 1 litra kvalitetnog bijelog vina

Priprema: Suho bilje usitnite i stavite u staklenku sa širokim grlom. Bilje prekrijte litrom bijelog vina i dodajte limun koji ste predhodno oprali i narezali na ploške. Ostavite da stoji do 15 dana. Povremeno pomiješajte mješavinu. Staklenku držite na tamnom i hladnom mjestu. Nakon 15 dana procijedite mješavinu u drugu staklenu bocu. Vino od kičice čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Ovo vino se pije 2-3 puta dnevno po 0,5 dcl prije jela.

Tinktura od kičice za poticanje probave

Staklenu bocu s širokim grlom napunite do pola sa listovima i cvjetovima kičice. Do vrha zalijte rakijom. Staklenku dobro zatvorite i čuvajte na toplom mjestu do 8 tjedana. Nakon toga procijedite tekućinu u tamnu bocu.

Tinktura se može koristiti 2-3 puta na dan po 20 kapi. Ova tinktura pomoći će u poticanju apetita, pomoći u probavi ali i sniziti visoku temperaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo