ISTRAŽIVANJE POKAZALO: /

Djeca koja su izbirljiva u hrani sklonija su emocionalnim problemima

Image
Foto: izismile.com

Djeca veoma izbirljiva u hrani puno su sklonija emocionalnim problemima koji zahtijevaju liječničku pomoć, zaključak je studije objavljene u ponedjeljak u američkom časopisu Pediatrics.

4.8.2015.
11:17
izismile.com
VOYO logo

Više od 20 posto djece u Sjedinjenim Državama od dvije do šest godina izbirljiva su u hrani, navodi se u toj studiji u kojoj je sudjelovalo 3433 ispitanika. Gotovo 18 posto njih ocijenjeni su kao umjereno izbirljivi, a oko 3 posto svrstano je u skupinu "iznimno izbirljivih".

"Djeca o kojoj ovdje govorimo nisu djeca koja ponekad odbijaju jesti brokulu", ističe Nancy Zucker, direktorica instituta Duke za poremećaje u prehrani, glavna autorica studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o djeci koja ne jedu toliko toga da to postaje problem", rekla je istraživačica.

Zaključak studije je da su djeca ocijenjena kao umjereno i iznimno izbirljiva puno sklonija simptomima depresije i anksioznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva izbirljivost bi se mogla svesti pod naziv novog poremećaja nazvanog "Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder" koji se sastoji u izbjegavanju i ograničenom uzimanju hrane, što je nova dijagnoza koja se našla u najnovijem američkom priručniku za psihičke bolesti iz 2014.

Nekoj djeci mogla bi koristiti terapija kojom će se, među ostalim, bolje upoznati s hranom koja je za njih uzrok anksioznosti.

No takva terapija možda ne bi bila prikladna za djecu koja su jako osjetljiva na miris i okus neke hrane, ocjenjuju istraživači ističući važnost prilagodbe terapije dobi djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo