Hrana koju znalci nikad ne bi ni primirisali

Zdrava prehrana znači jesti povrće, voće i meso koje je uzgojeno i pripremljeno bez ili uz tek minimalnu preradu. U pravilu, što je veće uplitanje čovjeka, to je upitnija kvaliteta hrane.

6.3.2011.
14:46
VOYO logo

Koju hranu izbjegavate? To je pitanje postavljeno u anketi portala Prevention, a anketirani stručnjaci izdvojili su ono što nikad ne bi stavili u usta. Niz odgovora donio je i popis namirnica koje biste mogli izbjegavati.

1. Rajčice iz konzerve Dr. Fredrick Vom Saal, endokrinolog na američkom Sveučilištu Missouri, proučavao je bisphenol-A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Unutrašnjost konzervi sadrži bisphenol-A, sintetički estrogen koji se povezuje s oštećenjem kromosoma i nizom bolesti, uključujući i one reproduktivne, srčane te pretilost. Što je još gore, kiseli sadržaj rajčica povećava curenje BPA u hranu. Konzervama rajčica se ni ne približavam.'

Rješenje Kupujte rajčice u staklenoj ambalaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Stoka hranjena kukuruzom arti-201005130433006 'Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. No, poljoprivrednici ih danas hrane kukuruzom i sojom jer tako brže napreduju. Rezultat je meso siromašno hranjivim sastojcima. Meso stoke koja se hrani na pašnjacima ima više beta-karotena, vitamina E, omega-3 kiselina, linolenske kiseline (CLA), kalcija, magnezija, kalija, a manje omega-6, koje izazivaju upale i manje zasićenih masti, koje se povezuje sa srčanim bolestima', kaže Joel Salatin, farmer i autor knjiga o održivoj poljoprivredi.

Rješenje Kupujte meso životinja s pašnjaka ili kupujte od seljaka koje poznajete.

3. Kokice iz mikrovalne 'Kemikalije, primjerice perfluorooktanoična kiselina (PFOA), u unutrašnjosti vrećica uzrokuju neplodnost, rak gušterače, jetara i testisa. Priprema u mikrovalnoj uzrokuje isparavanje ovih kemikalija koje se talože na kokicama. Ove kemikalije ostaju u tijelu i s vremenom se nakupljaju. Proizvođači kokica pristali su smanjiti razinu ove kemikalije do 2015. godine', kaže dr. Olga Naidenko, znanstvenica Environmental Working Groupa.

Rješenje: Napravite kokice u posudi na ulju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Neorganski krumpirJeffrey Moyer, predsjednik National Organic Standards Boarda, razjašnjava problem s krumpirima.

'Korjenasto povrće apsorbira herbicide, pesticide i fungicide iz tla. U slučaju krumpira problem su veće količine fungicida kojim se tretira dok raste, te herbicidi prije vađenja. Na koncu ih tretiraju kemijskim sredstvima kako ne bi klijali u trgovinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje: Pranje neće pomoći. Kupujte organski uzgojeni krumpir od seljaka.

5. Uzgojeni losos Lososi u prirodi nisu nagurani u bazenima niti ih hrane sojom ili prerađenim pilećim perjem.

'Uzgojeni losos ima manje vitamina D i veću razinu kancerogenih tvari, antibiotika, pa čak i pesticida, kao što je dioksin i DDT. Najkontaminiranija je u sjevernoj Europi. Bezopasna je samo ako je jedete jednom u pet mjeseci. Dakle, tako je loša', kaže dr. David Carpenter iz Institute for Health and the Environment at the University at Albanydr, čija je studija o razini otrova u ribama, objavljena u Scienceu 2004., pobudila zanimanje javnosti.

Rješenje: Ukoliko niste sigurni da se radi o lososu ulovljenom u divljini Aljaske, ne jedite ga. Na Atlantiku ih više ne love, samo uzgajaju. Kupujte domaću ulovljenu ribu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Mlijeko proizvedeno uz pomoć hormona 'Mljekari kravama daju hormon rasta (rBGH ili rBST) kako bi potaknuli veću proizvodnju mlijeka. No, ovi hormoni povećavaju rizik od infekcije vimena, pa čak i pojave gnoja u mlijeku. Povisuje se i inzulinu sličan faktor rasta (IGF-1) u mlijeku. Sumnja se da kod ljudi veća razina IGF-1 pridonosi većem riziku od pojave raka dojki, prostate i crijeva', kaže Rick North, Campaign for Safe Food at the Oregon Physicians for Social Responsibility.

Rješenje: Kupujte organski uzgojeno mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Jabuke 'Jabuke su često špricane pesticidima. Više od većine jesenskih plodova. Proizvođači tvrde da su razine kemikalija neškodljive. No, treba imati na umu da poljoprivrednici imaju veći rizik od pojave raka nego većina ljudi drugih zanimanja', kaže Mark Kastel, jedan od direktora Cornucopia Institutea, organizacije koja podržava organsku poljoprivredu.

Rješenje: Imate li vrt posadite jabuku. Nemate li ga kupujte od proizvođača organskih jabuka. Ili ih barem dobro operite.

Vezani članci:

arti-201102230483006 arti-201012030731006

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo