Češnjak i luk Osim što su dobar začin, luk i češnjak imaju antibakterijska i antivirusna svojstva, te štite od prehlade i gripe. Antioksidanti štite i od raka, a druge tvari snižavaju kolesterol, što dovodi do manjeg rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Krumpir Pripremite ga kako hoćete – samo ga jedite. Sadrži puno vitamina A i C, niz vitamina B, kalija, kalcija, fosfora i željeza. Da biste ga najbolje iskoristili, jedite ga s korom. Ipak, izbjegavajte krumpire sa zelenom korom jer mogu biti otrovni.
Slatki krumpir Bogat je vitaminom A i C, manganom, bakrom, kalijem i dijetetskim vlaknima. Treba ga čuvati na hladnom, ali ne u hladnjaku. Priprema ga se kao i običan krumpiri, a dobar je i u pitama i desertima.
Rotkvice Bogate su vitaminom K, A i C, manganom, kalcijem i folatima. Izaberite manje jer veće znaju biti drvenaste i gorke. Čuvajte ih u hladnjaku i iskoristite u roku od tjedan dana. Vrlo male se mogu jesti u salatama, a nešto veće kuhati ili peći.
Zimsko 'zelenje' Iako je ljeto vrhunac sezone salata, i po zimi ima svježih zelenih listova. Špinat, zimska salata, kelj... Uživajte u bogatstvu okusa i vitaminima, te mineralima. Pripremite ih na pari i poslužite kao jednostavno jelo uz maslinovo ulje i češnjak, ili dodajte u juhe i druga jela.