Klonite se pomfrita, kokica iz mikrovalne, krafni...

Baš kao što gorivo utječe na stanje motora vašega automobila, tako i hrana koju jedemo utječe na zdravstveno stanje pojedinih naših organa.

19.7.2012.
10:34
VOYO logo

Muffini, krafne, čips, krekeri, i drugi pečeni i prženi prehrambeni proizvodi sadrže velike količine trans masti. Riječ je o hidrogeniziranim uljima popularnima kod pekara, jer ostaju u krutom stanju na sobnoj temperaturi, tako da ne zahtijevaju hlađenje.

Na etiketama se evidentiraju i kao 'djelomično hidrogenirano' ili hidrogenirano ulje. Trans masti nalaze se u svim vrstama grickalica, smrznutoj hrani i pečenim proizvodima, preljevima za salate, mikrovalnim kokicama (koje su zbog kemikalija u pakiranju i kancerogene), smjesama za nadjeve, prženim krumpirićima, kolačima... A margarin je trans mast koju kupujemo za kućnu upotrebu. U restoranima se u ovakvoj industrijaliziranoj masti peku krumpiri, meso ili povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je to loše:

Već godinama znanstvenici znaju da su trans masti opasne za arterije jer povećavaju koncentraciju lipida i lošeg kolesterola u krvi, a snizuju dobri kolesterol. I tako izazivaju stanje koje dovodi i do moždanog udara.

Istraživači s University of North Carolina su otkrili da su žene koje jedu sedam grama trans masnoća svaki dan - dvije krafne ili pola porcije pomfrita - imale 30 posto više moždanih udara (ishemijski tip, uzrokovan blokiranjem protoka krvi u mozak) nego žene koje su jele samo jedan gram dnevno. Još jedno nedavno istraživanje, također kod žena, pokazalo je da trans masti potiču upale i više razine C-reaktivnog proteina, koji su povezani s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što učiniti:

Cilj je ograničiti trans masti na manje od jedan ili dva grama dnevno - ili po mogućnosti svesti unos na 0. Izbjegavajte fast-food pomfrit i druga pržena jela i dobro proučite etikete. Kolačiće, kolače i druge grickalice ne kupujte već jedite vlastite.

Još neke namirnice koje potiču razvoj moždanog udara:

1. Sušeni i prerađeni mesni proizvodi Prije svega, jer konzervansi u njima oštećuju krvne žile 2. Dijetna gazirana pića Znanstvenici ne znaju zašto, ali ona definitivno povećavaju učestalost moždanih udara 3. Crveno meso Zbog velike koncentracije zasićenih masti. Ne jedite ga svakodnevno. 4. Konzervirana hrana Zbog velike količine soli.

Što jesti?

Hrana koja godi zdravlju krvožilnog sustava i dobrom radu mozga je primjerice ona koja se nekad jela na Mediteranu. Dakle umjesto mesa, češće jedite ribu, umjesto loših masti koristite domaće maslinovo ulje, a umjesto loših slastica i kolačića jedite voće i pijte voćni frape, koji ćete smiksati s jogurtom bez dodatka šećera. I jedite puno povrća, cjelovite ugljikohidrate i orašaste plodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo