S tim na umu, što vam je činiti? Kada se taj nelagodan osjećaj ukorijeni u vašem trbuhu, isprobajte ove namirnice.
Papaja Često se koristi u liječenju probavnih smetnji poput nadutosti, vjetrova, proljeva i žgaravice. Papajin prirodni probavni enzim, papain, razgrađuje hranu koja može uzrokovati iritaciju želuca. Pola natanko nasjeckane papaje uvelike će vam pomoći.
Jabuke Ovo jesensko voće odlično je u liječenju boli u trbuhu jer je bogato enzimima i topivim vlaknima koji pomažu u otklanjanju iritacije želuca uzrokovane hranom, a kao bonus jabuke i snižavaju kolesterol. Ako imate osjetljivi želudac najbolje ih je konzumirati pečene.
Cimet Ovaj začin može pomoći kod cijelog niza probavnih smetnji, od jutarnje mučnine do proljeva i vjetrova. Cimet stimulira probavni sustav koji nježno gura hranu do probavnog trakta. Ovaj začin možete konzumirati tako da ga pospete na jabuke, banane ili u biljne čajeve poput kamilice ili čaja od đumbira. Možete napraviti i čaj od cimeta: dodajte pola žličice cimeta u jednu šalicu vruće vode i pustite da odstoji pet minuta prije konzumacije.
Đumbir Ako ste imali probavnih smetnji, sigurno vam je netko rekao da je đumbir odličan u uklanjanju boli u trbuhu. Preporučuje se i za otklanjanje mučnina i upala.
Menta i timijan Obje biljke stimuliraju probavni sustav i hranu polako guraju kroz probavni trakt. Konzumiranjem čaja od mente ili timijana možete pomoći u otklanjaju grčeva u trbuhu i pritiska zbog vjetrova i nadutosti.
Komorač ili sjemenke kima Ove sjemenke rade čuda u poboljšanju probavnog sustava i otklanjanju vjetrova i nadutosti. Dodajte jednu žličicu sjemenki komorača ili kima u jednu šalicu prokuhane vode, prekrijte i ostavite da odstoji deset minuta. Popijte tri šalice dnevno ovog napitka dok vam ne bude bolje. Isti efekt postići ćete i žvakanjem ovih sjemenki.
Obični krekeri Ako niste alergični na gluten, obični krekeri uvelike mogu pomoći kod problema s probavom jer imaju mali postotak vlakana i lako ih je probaviti.