Ti se geni nazivaju sirtuini. Zanimljivi su postali nakon opsežnijih istraživanja resveratrola, supstance koja se nalazi u kori crvene naranče i vina, a dokazano umanjuje rizike od srčanog udara te dugovječnost.
Sirtuini su zanimljivi jer djeluju duboko na našoj staničnoj raznini i odgovorni su na našu prijamljivost, osjetljivost na razna oboljenja, te na taj način utječu na vijek trajanja ljudskog života.
Sirt hrana, kako su nutricionisti nazvali ove namirnice, direktno utječe na gene sirtuine. Goggins i Matten testirali su svoju teoriju na 40 ljudi. Puna tri dana pili su zelene napitke bogate sirt hranom, poput kelja, celera, peršina i zelenog čaja. Nakon toga, dva su dana nastavili piti zelene sokove, a pripremali su im i jela od sirt hrane.
Ovaj maleni eksperiment sa sirt hranom urodio je gubitkom težine, pa su učesnici odlučili pretvoriti da u dijetu.
Prvi tjedan strogo se držite zelenih napitaka. Potom slijede dani kada jedete tri obroka načinjena od sirt hrane i samo dva zelena napitka. Treći tjedan jedete 4 zelena obroka i pijete samo jedan zeleni napitak dnevno.
Popis sirt namirnica? Brašno heljde, celer, crna čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje, mača čaj, kelj, začinska biljka ljupčac, peršin, rukola, crveni kupus, crno vino, crveni luk, datulje, soja, jagode, kurkuma i lješnjaci.
Napitak se pravi od kelja, rukole, celera, pola zelene jabuke, limuna i mače, praha zelenog čaja.