Ubikinon ili koenzim Q10 esencijalna je komponenta lanca koji prenosi elektrone u mitohondrijima. Količina koenzima Q10 smanjuje se s porastom životne dobi, pa se pretpostavlja da je njegov nedostatak u organizmu jedan od razloga starenja.
Između ostalog, ovaj koenzim štiti od štete izazvane UV zračenjem, a primijenjen lokalno na koži i oralno u dozi 60 mg/dan ima dokazan utjecaj na smanjenje bora. Mehanizam njegovog djelovanja na koži je poticanje sinteze kolagena i elastina, obnavljanje kože i antioksidativno djelovanje, piše portal http://www.vitamini.hr/.
Meso i riba su najbogatiji izvori CoQ10, a količine veće od 50 mg/kg mogu se naći u srcu goveda, svinje i pilića. Mliječni proizvodi su u usporedbi s mesom slab izvor koenzima. S druge strane biljno ulje, posebno sojino, ali i kvalitetno maslinovo, relativno je bogato koenzimom Q10. Posebno ga ima u peršinu i biljki perila (Perilla frutescens). Većina voća je slab izvor, osim avokada koji sadrži relativno velike količine. Orašasti plodovi, brokula, grožđe i karfiol imaju nešto više koenzima nego većina voća i povrća.
Potreban dnevni unos koenzima Q10 iznosi od 3 do 6 mg, i to uglavnom dobijemo iz mesa. Kuhanje i prženje smanjuje udio Q10 od 14 do 32%.
Vezani članci:
arti-201106060398006 arti-201106080557006 arti-201106240705006