Sigurno je već jedete, a ni ne znate da značajno umanjuje rizik od raka prostate

Rajčice mogu smanjiti rizik od raka prostate, objavili su britanski znanstvenici.

28.8.2014.
13:18
VOYO logo

Muškarcima koji tjedno konzumiraju 10 porcija rajčica, u što su uključene i svježe rajčice i umak od rajčica, imaju 20 posto manji rizik da obole od te bolesti, utvrdili su stručnjaci s bristolskog sveučilišta, prenosi BBC.

Rak prostate je drugi najčešći rak muške populacije u svijetu. Liječnici općenito preporučuju da je prehrana bogata voćem i povrćem te s manje crvenog mesa i mesnih prerađevina, masnoća i soli korisna u borbi protiv te bolesti.

"Naša analiza pokazuje da su rajčice važne u prevenciji raka prostate", rekla je voditeljica istraživanja Vanessa Er. Dodala je kako bi muškarci, bez obzira na korisnost rajčica, trebali jesti i druge vrste voće i povrća, ostati aktivni i zadržati optimalnu tjelesnu težinu kako bi smanjili rizike od raka prostate.

Rajčice su bogat izvor likopena, antiokisdanta koji štiti DNK i stanice. Likopen im daje prepoznatljivu crvenu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
GLEDAJ 24 SATA PRIJE
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
POTREBAN JE OPREZ /

Nove studije otkrile neočekivane učinke ibupforena: 'Posavjetujte se s liječnikom'