Potreba za slatkim - nestaje
Šećer nam kao i alkohol potiče žudnju za dodatnim šećerom. Jada izbacimo šećer iz prehrane prestat ćemo osjećati želju za desertom i neutaživu želju za nečim slatkim koja nas spopadne u određeno doba dana... Kako bismo joj se oduprli preporuča se piti veće količine vode.
Kako bismo stabilizirali razinu šećera u krvi, a samim time i svoje raspoloženje, najbolje je ograničiti unos šećera, odnosno izbaciti iz prehrane rafinirani šećer.
(FOTO: Pexels)
Više energije
Šećer će nas kratkoročno "podignuti", odnosno osjeti ćemo nalet energije, ali vrlo brzo će uslijediti umor. Kada organizam odviknemo od šećera, prekinut ćemo začarani krug ovisnosti o slatkome.
(FOTO: Pexels)
Psihička stabilnost
Previše šećera može rezultirati visokom razinom glukoze u krvi, što je povezano s promjenama raspoloženja i razdražljivošću. I niska razina šećera u krvi utječe na raspoloženje jer mozak ne dobiva dovoljno glukoze, što utječe na naše emocije, čineći nas pretjerano osjetljivima.
(FOTO: Pexels)
Proljepšat će se koža
Šećer je dobro znan uništavač kolagena, a manjak kolagena uzrokuje opuštanje kože, bore i prebrzo starenje. Izbacivanjem šećera iz prehrane koži se vraća blistavost i elastičnost.
(FOTO: Pexels)
Nestaju suvišni kilogrami
Šećer koji tijelo ne iskoristi za stvaranje energije pretvara se u masnoće i salo. Manjim unosom šećera tijelo će proizvoditi manje inzulina - hormona koji čini da se masnoće nakupljaju oko struka. Osim toga, zbog šećera se u organizmu zadržava voda, što nas također čini debljima.
(FOTO: Pexels)
Mijenja se okus
Izbacivanjem šećera iz prehrane naši okusni pupoljci doživljavaju renesansu - hrana postaje ukusnija, otkrivamo golemu lepezu okusa koji su prije bili skriveni ispod šećera. Mliječne čokolade postat će vam preslatke. Uživat ćete u slasticama s visokim udjelom kakaa koje su ujedno i puno zdravije.
(FOTO: Pexels)