'Ne kažemo da sad možete konzumirati biljna ulja bez kontrole. Međutim, naši dokazi sugeriraju da su ulje soje, kanola ulje, ulje kukuruza i suncokreta bolje za srce od životinjskih masti', rekao je dr. Kevin Fritsche, profesor nutricionizma.
Dr. Fritsche i njegov tim su proučili 15 kliničkih ispitivanja koja su obuhvatila gotovo 500 odraslih osoba koje s konzumirale razne oblike masti, uključujući biljna ulja. Znanstvenici kažu da nisu pronašli dokaze da prehrana bogata linoleinskom kiselinom ima bilo kakve veze s upalnim procesima u tijelu. Linoleinska kiselina je omega-6 masna kiselina koja je glavna komponenta biljnih ulja.
'Neke prijašnje studije su pokazale da se upala - što je imunološki odgovor tijela - javi nakon konzumacije određenih masti. Mi smo zaključili da upale, koje se mogu javiti bilo gdje u tijelu, mogu uzrokovati ili pogoršati kronične bolesti. Znamo da životinjske masti mogu potaknuti upale, no u ovoj studiji smo otkloniti sumnje da biljna ulja uzrokuju upale', rekao je dr. Fritsche.
'I dok pazite da ne unosite previše masnoća, ljudi se ne bi trebali bojati kuhati na biljnim uljima' dodao je.
Iznimka
Kad govore o biljnim uljima, znanstvenici iz spomenute studije ne misle i na industrijski proizvedena biljna ulja tj. transmasnoće (očvrsnute biljne masti) u kojima se peče i s kojom se priprema industrijski pripremljena hrana. Ove masnoće su zaista povezane s rizikom od niza kroničnih bolesti uključujući i srčane. One se prodaju u krutom obliku i tope na povišenoj temperaturi, što obično nije slučaj s biljnim mastima dobivenima prirodnim putem koje su u pravilu u tekućem obliku.