Studija britanskog časopisa Which? Gardening tijekom koje su dvije godine uzgajali krumpir, brokule i rajčice naišla je na masovno negodovanje. Udruge organskih uzgajivača odbacuju tvrdnje da je bilje uzgojeno uz pomoć pesticida bolje i inzistiraju da je istraživanje neodgovorno i premalo da bi dalo smislene rezultate.
Neorganska brokula i drugo povrće imale su znatno veće razine antioksidanata nego organski uzgojeni primjerci povrća. A krumpir uzgojen uz pomoć pesticida više vitamina C nego organsko uzgojeni.
arti-201005170358006Istovremeno je panel stručnjaka utvrdio da neorganska rajčica ima jači okus rajčice i nešto slađi okus.
Industrija organske hrane na zapadnom tržištu ima sve veću dobit, primjerice u Britaniji 30 posto populacije kupuje organsko.
Tijekom ispitivanja na području Cotswoldsa zemlja za neorganski uzgoj je tretirana sredstvom protiv korova i umjetnim gnojivom. Dok je organska gredica prekopana i posuta stajskim gnojivom. Osim toga bilje je na neorganskoj njivi tretirano pesticidima.
Prinos i vanjski izgled plodova na koncu je bio vrlo sličan. Urednik časopisa priznaje da je istraživanje malo, da postoje i druga pitanja vezana za upotrebu pesticida u okolišu koja nisu istraživali, no dodaje da su rezultati ipak vrlo zanimljivi.
Vezani članci:
arti-201003250503006 arti-201005130433006 arti-201102220464006