Bilje tretirano pesticidima ima više vitamina C?!

Organsko ne mora biti zdravije, niti ukusnije, tvrdi se u zaključku novog britanskog istraživanja koje je podiglo tlak većini ljubitelja prirodno uzgojene hrane.

23.2.2011.
16:15
VOYO logo

Studija britanskog časopisa Which? Gardening tijekom koje su dvije godine uzgajali krumpir, brokule i rajčice naišla je na masovno negodovanje. Udruge organskih uzgajivača odbacuju tvrdnje da je bilje uzgojeno uz pomoć pesticida bolje i inzistiraju da je istraživanje neodgovorno i premalo da bi dalo smislene rezultate.

Neorganska brokula i drugo povrće imale su znatno veće razine antioksidanata nego organski uzgojeni primjerci povrća. A krumpir uzgojen uz pomoć pesticida više vitamina C nego organsko uzgojeni.

arti-201005170358006Istovremeno je panel stručnjaka utvrdio da neorganska rajčica ima jači okus rajčice i nešto slađi okus.

Industrija organske hrane na zapadnom tržištu ima sve veću dobit, primjerice u Britaniji 30 posto populacije kupuje organsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ispitivanja na području Cotswoldsa zemlja za neorganski uzgoj je tretirana sredstvom protiv korova i umjetnim gnojivom. Dok je organska gredica prekopana i posuta stajskim gnojivom. Osim toga bilje je na neorganskoj njivi tretirano pesticidima.

Prinos i vanjski izgled plodova na koncu je bio vrlo sličan. Urednik časopisa priznaje da je istraživanje malo, da postoje i druga pitanja vezana za upotrebu pesticida u okolišu koja nisu istraživali, no dodaje da su rezultati ipak vrlo zanimljivi.

Vezani članci:

arti-201003250503006 arti-201005130433006 arti-201102220464006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
UTJEČE NA KVALITETU ŽIVOTA /

Liječnici objasnili kako prepoznati poremećaj važne žlijezde: 'Nekad nema simptoma'