Bojanje jaja za Uskrs je duga i bogata tradicija koja se u mnogim zemljama prakticira već stoljećima. Ova običaj ima svoje korijene u Kršćanstvu jer jaja simboliziraju uskrsnuće i novi život.
Jaja se u brojnim zemljama tradicionalno bojaju u crvenu boju, koja simbolizira krv koja je prolivena za spasenje svijeta. No, u današnje vrijeme ljudi su počeli eksperimentirati s različitim bojama i uzorcima kako bi dodali vlastiti pečat tradiciji. Tako su se pojavile razne tehnike bojanja jaja poput natapanja u lukovinu, bojanja voskom i slično.
Ove godine, jedan novi trend posebno privlači pažnju, a to su jaja koja kao da su posuta šljokicama.
Sve što vam treba za "šljokičaste" pisanice je - vino.
Jaja stavite u posudu te dodajte hladno vino po izboru (crno ili bijelo) te kuhajte dok vino ne zavrije i zatim ostavite još 5 minuta da se kuha. Skuhana jaja ostavite da odstoje u zdjeli s vinom u kojoj su se kuhala barem osam sati, a možete i preko noći. U tom periodu na njima će se pojaviti vinski kamen koji će ljuski dati svjetlucavi sjaj kao da je jaje prekriveno šljokicama.
Jaja kuhana u crnom vinu imat šljokičast-crvenu boju, a onima koja su se kuhala u bijelom vinu morate dodati umjetnu boju.