Ukoliko ste i vi jedan od tih ljudi koji jedva čekaju trenutak da izvade roštilj na sunce, sada je pravi trenutak da se pripremite za novu sezonu. Naime, ukoliko vam je već dosadio godinama isti meni, donosimo vam neke nove ideje koje će promijeniti vašu gastro rutinu – nabolje.
Voće na grillu
Najlakši i najbrži način da si zasladite roštiljanje jest da bacite voće na rešetku ili lim grilla. Toplina će karamelizirati šećer, dim dati poseban štih, a vi ćete na tanjuru – uz meso i ribu - imati niskokaloričan, visokovitaminski i iznenađujuće ukusan prilog. Provjerite Konzumove akcijske ponude jer ćete baš ondje naći kvalitetne sastojke za svoju roštiljadu - meso, ribu, povrće, voće i začine, po najpovoljnijim cijenama.
Fresh peaches on grill macro. Horizontal background
Dobro je znati:
- Prije pečenja, voće dobro operite, posušite te pokapajte s malo maslinova ulja
- Nikada voće ne pecite na jako visokoj temperaturi niti ga stavljajte na otvorenu vatru
- Svaki trenutak je bitan. Zapamtite, voću treba minuta pečenja s jedne, pa s druge strane
- Što se, pak, vrste voća tiče, roštilj jako vole: banane, breskve, marelice, jabuke, smokve, ali i jagode.
Neke nove marinade
Za dobar roštilj važna je marinada jer se namirnice pečene na roštilju brzo suše, a ona to sprečava. Svaki roštilj-majstor ima neki svoj provjereni recept, ali možda je i vrijeme da se isprobaju neki novi pristupi. Uz bore recepte, za ovaj zadatah potreban vam je i kvalitetan pribor – dobar nož, daska za rezanje, vrhunska tava, kakve možete pronaći u Kozumovoj Chop&Grillposebnoj liniji.
Marinated chicken drumsticks. Selective focus
Premaz od marelica
Izmiješajte dvije žlice pekmeza od marelica, dvije žlice konjaka, prstohvat soli i žlicu ulja. Ovaj je premaz osobito dobar dodatak istočnjačkim začinima za pureće ili pileće ražnjiće s paprikom ili mladim lukom.
Pikantna marinada
U blenderu izmiksajte 1/2 žličice šećera, žlicu ulja, 2 ljutike, komad svježeg đumbira veličine oraha, češanj češnjaka, malo limunske trave te zelene čili papričice. Ova je marinada izvrsna s purećim i svinjskim mesom.
Marinada za rebrica
Svinjska rebra bit će još ukusnija ako ih prethodno marinirate u mješavini od 2 sjeckana češnja češnjaka, žlice slatke ili ljute dimljene paprike, 2 žlice smeđeg šećera, 1/4 šalice meda ili javorova sirupa, žlice octa, žlice maslinova ulja i 2 žlice umaka za roštilj. Rebarca ostavite u marinadi preko noći.
Pozovite poznatog chefa
Zamislite da na vaš roštilj-party dođe poznati chef Marin Medak i roštilja s vama? E, pa, to bi zasigurno oduševilo cijelo vaše društvo. Sve što morate učiniti jest prijaviti se na Konzumov nagradni natječaj Roštilj specijalci, dati najoriginalniji odgovor na pitanje Zašto bi Roštilj specijalci trebali doći baš kod vas?. Ukoliko budete najkreativniji po izboru stručnog žirija, Roštilj specijalci s Marinom Medakom na čelu donijet će vam na tulum pripremljeno meso, umake i piće te ispeći vrhunski roštilj.
Cape Town, South Africa
Vege specijaliteti sa žara
Ukoliko ste vegan ili su vam gosti vegani, napravite vege gozbu. I to ne samo s klasičnim stvarima kao što su povrće i tofu s grilla. Zašto ne biste napravili naprimjer ražnjiće od soje ili čevapčiće od sejtana.
Vege ražnjići
Potrebno: sojini komadići, paprika, patlidžan, paprika, luk,
Za marinadu: sojin umak, crvena mljevena paprika, češnjak, papar
Priprema: Sojine komadiće prokuhajte. Povrće nasjeckate na krupne komad. Nabodite soju i povrće na štapić. Stavite ražnjiće u ranije pripremljenu marinadu. Pripremiti marinadu od sojina umaka, papra, mljevene paprike, češnjaka i drugih začina po želji. Ražnjiće ostaviti da se malo mariniraju pa ih zatim peći na roštilju, vrućem ulju ili pohati.
Grilled veggie skewers with cherry tomatoes, radishes, peppers and onions with fresh dill on a grill pan
Vege ćevapi
Potrebno: 400 g sejtana, 100 g sojine šunke, 40 g luka, 4 g papra, 12 g soli, 100 g brašna, 50 g krušnih mrvica, 50 g škrobnog brašna 50 ml ulja, ili začini po želji
Priprema: Sejtan samljite u multipraktiku. Sojinu šunku prokuhajte. Pomiješajte sejtan i sojinu šunku, dodajte luk, ulje i začine. Uz stalno miješanje dodajte glutensko brašno, škrobno brašno i krušne mrvice. Oblikujte ćevape.
Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s Konzumom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.