Dr. Eric Rimm je pržene krumpiriće, popularni pomfri, nazvao "škrobnim bombama' koje uzrokuju kardiovaskularne probleme. Jedna porcija nikako ne bi smjela premašiti 15 krumpirića, dok bi zdrava trebala imati njih samo šest, piše Daily Mail.
Hrskavi izvana, a sočni iznutra, prženi u dubokom ulju, krumpirići uveseljavaju svijet od 1700-ih kada su, vjeruje se, prvi put izumljeni. Za mnoge je šest krumpirića bilo tek početak.
Maksimalan broj krumpirića u porciji - 12
No profesor Eric Rimm iz nutricionističkog odjela Sveučilišta Harvard tvrdi da bi maksimalni limit trebao biti dvanaest krumpirića po porciji, a zatim bismo trebali nastaviti sa salatom, ukoliko ne želimo probleme sa srcem.
Ova je vijest razljutila i rastužila mnoge, no nije vijest da masna, slana i slatka hrana u velikim porcijama vodi bolesti. A ljudi prije nisu jeli u količinama u kojima jedu danas.
Porcije hrane su se udvostručile ili utrostručile
U posljednjih 25 godina prosječna porcija u restoranima se udvostručila, a ponegdje i utrostručila. Peciva su veća, porcije kokica također, gazirana pića nisu iznimka.
Što se pomfrija tiče, većina restorana u porciju stavi oko 55 krumpirića. Savjet dr. Rimma baziran je na nedavno provedenoj studiji u American Journal of Clinical Nutrition, koja je otkrila kako su ljudi koji su izbjegavali konzumirati pržene krumpiriće živjeli šest mjeseci dulje od onih koji nisu odolijevali masnom izazovu. Također, oni koji su jeli pomfri dva do tri puta tjedno imali su veći rizil od dijabetesa, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, što i nije iznenađujuće.
Ljudi su bijesni
Vijest da bi trebali drastično smanjiti porcije krumpirića ako žele ostati zdravi neke je jako razljutila. Ispod članaka u američkim medijima neki su korisnici pisali kako je doktor koji je ovo objavio čudovište, pitajući se kako se itko može zadovoljiti sa šest krumpirića u porciji.