Čak 11 slijedova mazilo je naša nepca za vrijeme posjeta restoranu "Matrix" koji se nalazi u sklopu poslovnog prostora Matrix u Zagrebu na Slavonskoj aveniji. To je restoran čiji je fokus, kako kažu, na dobroj hrani i dobrim vinima. Riječ je o izvrsnoj hrani prigodnoj za svaki džep.
U novootvorenom prostoru ugodno nas je dočekao vlasnik restorana.
Restoran Matrix
"Želimo da ovo bude mjesto gdje ljudi mogu doći i opustiti se bez da imaju grč koliko će hranu platiti. Cijene su nam razini cheese bara, ne restorana. Prihvatljivo svima“.
Restoran Matrix
Član tima koji stoji iza ovih gastronomskih delicija je Marko Jantolek, 26-godišnjak koji hrvatske delikatese ima u malom prstu. Tako iz njegove kuhinje izlaze neka poznata jela, no u nesvakidašnjoj izvedbi. Tartar ramstek, srdele i paprika, carbonara crna slavonska svinja, brancin komorač, goveđi obrazi u crvenom vinu, crna slavonska svinja, pačja prsa pastrnjak i pistacio su neka od jela koje smo uspjeli kušati. Naravno, probali smo i deserte – čokoladni mousse te citrus s borovnicom.
Srdele i paprika
Najviše nas je impresionirao tartar ramstek s prepeličjim jajem i parmezanom. Ovo je bilo jedno od onih jela u kojem se neizmjerno uživa od prvog do zadnjeg zalogaja. Doživljaj bi nazvali svojevrsnom gastro erotikom.
Tartar ramstek
Sve sami proizvode
"Volim sve pripremati, bitno mi je da je to neka hrvatska namirnica. Gledamo da od hrane sve iskoristimo. To je neka naša vizija restorana. Imamo slobodan uzgoj piletine, domaće povrće. U kuhinji su četiri kuhara uz jednog pomoćnog", rekao je mladi kuhar Marko.
Carbonara crna slavonjska svinja
Restoran krase dnevna jela koja nisu klasični gableci koje možete pojesti u gradu. Oni rade i svoju tjesteninu.
Kumparička sir i cikla
Restoran je otvoren tek tjedan dana. Od domaćih vina imaju sve bitne proizvođače, a od stranih 15-ak najboljih svjetskih etiketa.
Ovaj restoran diči se svojom dizajnerskom hranom i uvijek paze na to da sve bude s lokalnog područja - s manjih OPG-ova.
Brancin komorač
"Sve meso koje imamo dolazi od manjeg proizvođača, jaja su iz slobodnog uzgoja. Bježimo od umjetnih stvari, kako bi si i doma sami skuhali, tako napravimo i gostu", kaže.
Goveđi obrazi u crvenom vinu
Hrana koja im ostane nose doma
"Hranu koja ostane podijelimo i odnesemo doma. Kao kuhar gledam da mi je sve od hrane iskoristivo, neki zero waste. Od svega se da nešto napraviti. Sokove i napitke od nezamislivih stvari radimo. U mogućnosti smo sve iskorištavati - od mesa, povrća, sve. Od glave do repa - sve iskoristimo". Naglasak je na kreativnosti. Oni rade stvari na način kako drugi ne rade, cilj im je biti svoji i posebni.
Crna slavonska svinja
Marko nam je iskomentirao i stanje zagrebačke gastronomske scene.
Pačja prsa pastrnjak i pistacio
"Sve je bolje i bolje. Puno mlađih šefova se probija što je jako jako dobro, ljudi su puni želje dokazivanja. I gosti su prepoznali da se treba bolje i kvalitetnije jesti. Zagreb ima veliki potencijal za napredovati i postati idealno gastronomsko mjesto. Dosta je kolega i restorana koji se trude. Nadam se da ćemo biti prepoznati, uživamo u tome što radimo", kazao je.
I više nego prihvatljive cijene
Klijentela koja im zasad dolazi su ljudi iz poslovnog centra Matrix te se nadaju da će uskoro imati i ljude iz grada. Planiraju imati i tematske večere i gostovanja poznatih kuhara.
Čokolada
U restoranu je sedam do osam zaposlenih, a najviše paze na to da sve proizvode sami.
Citrus i borovnica
Komentari koje su dobili od ljudi koji su posjetili restoran bolji su nego od očekivanog.
Manuela Maras, Marko Jantolek
"Ljudi su poslije dva, tri dana vidjeli da je hrana stvarno odlična. Već treći dan nije se moglo dobiti mjesto. Mole nas da slikaju hranu da prenesu kolegama što pojesti danas", rekla je vrhunska somelijerka Manuela Maras.
Cijena gableca im je i više nego prihvatljiva - do 60 kuna od ponedjeljka do petka. Ovaj restoran svakako vrijedi posjetiti.