Vrijeme blagdana često znači i vrijeme pretjerivanja - u dekoraciji, u poklonima, u blagdanskom jelovniku. Nebrojeno mnogo puta dogodi se situacija u kojoj moramo baciti hranu jer - više nije dobro jesti je, nemamo gdje s njom ili smo je se jednostavno izdovoljili.
Poruka za ove blagdane je - nemojte bacati hranu, a isto savjetuje i masterchef Melkior Bašić koji je za Dnevnik.hr otkrio kako ostatke blagdanske hrane pretvoriti u nove delicije.
Jedan od Bašićevih savjeta jest da sa ostacima pečenog mesa isprobate raditi nešto dinstano - uz pomoć paprike ili paradajza.
Ono što nikako ne biste smjeli raditi jest, koliko god vam to na prvu možda zvučalo blesavo, ići u kupovinu namirnica na prazan želudac. Uvijek sa sobom valja imati popis namirnica za kupovinu, a danas je to lakše nego ikad - uz pomoć aplikacija na pametnim telefonima.
Iako većina obitelji za Božić pravi nekoliko različitih vrsta kolača, sprema sarme za narednih tjedan dana i povrh svega toga, kupuje i pečenje, masterchef Bašić preporučuje ne pripremati tolike količine hrane. Kada vadimo obrok na tanjure, savjetuje da to svakako budu manje porcije jer će se tako stvoriti manje ostataka, a uvijek je moguće zagrabiti još hrane.
S obzirom na to da se velika većina ljudi za Božić okuplja u roditeljskim kućama, bacanje hrane izbjeći će se tako da gosti s blagdanskog objeda ostatak ponesu svojim kućama.
Tanja Filipović Popović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje da prilikom pripreme hrane za blagdane moramo znati koliko nam ljudi dolazi i odrediti točne normative. Isto tako, jednako je važno ostatak hrane kasnije pravilno skladištiti.
Bašić je podijelio i jednostavan recept
Kako i sam kaže, od novih sastojaka potrebni su vam samo tava i kruh.
"Jako je jednostavno - pečenje narežite na rezance skupa s onim umakom od pečenja stavite u tavu, tostirajte kruh, složite si lijepi sendvič, možete i salatu napravit unutra. To ugrijano pečenje možete staviti u salatu i imate puno lakši obrok", savjetuje Bašić.
Ono na što svakako treba obratiti pažnju jest razlika između označavanja roka trajanja hrane između oznake "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".
Trajnije zapakirane namirnice uvijek možete donirati raznim socijalnim samoposlugama. Kilogram brašna ili šećera viška nekome će zasigurno dobro doći.