NOVA ISTRAŽIVANJA /

Znanstvenici upozoravaju: Ova popularna vrsta prehrane možda nije najzdraviji izbor

Image
Foto: Shutterstock

Sve više ljudi bira bezglutensku prehranu misleći da je zdravija, no novo istraživanje otkriva skrivene nedostatke ovih proizvoda koji bi mogli iznenaditi one koji žele smršavjeti ili poboljšati prehranu

20.2.2025.
18:07
Shutterstock
VOYO logo

Kad netko spomene prehranu bez glutena, možda pomislite na zdrav način života i vitku osobu. No, novo istraživanje donosi iznenađujuće rezultate – mnogi bezglutenski proizvodi imaju visok udio šećera i kalorija, a istovremeno im nedostaju važne hranjive tvari poput vlakana i proteina. Osim toga, često su skuplji od proizvoda koji sadrže gluten.

Znanstvenici su analizirali 39 bezglutenskih proizvoda i usporedili ih s njihovim verzijama koje sadrže gluten. Otkrili su da bezglutenski proizvodi u prosjeku imaju manje proteina, ali više šećera i kalorija od svojih alternativa, piše New York Post.

To dovodi u pitanje uvriježeno mišljenje da su bezglutenski proizvodi dobri za održavanje tjelesne težine – zapravo, rezultati sugeriraju suprotno.

Image
JEFTINO I LAKO /

Napitak koji spašava crijeva, imunološki sustav i novčanik: 'Potrebna su tri sastojka'

Image
JEFTINO I LAKO /

Napitak koji spašava crijeva, imunološki sustav i novčanik: 'Potrebna su tri sastojka'

Bezglutenski proizvodi nemaju dovoljno vlakana

Ovo istraživanje samo je jedno u nizu koja pokazuju da, osim ako nemate stvarnu alergiju ili osjetljivost na gluten, izbjegavanje glutena možda nije najzdraviji izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija iz 2021. godine pokazala je da je 81 posto ispitanika na bezglutenskoj prehrani nakon dvije godine dobilo na težini. Još jedno istraživanje iz 2012. otkrilo je da se prosječni indeks tjelesne mase (BMI) kod osoba s celijakijom povećao s 24 na 24,6 nakon prelaska na bezglutensku prehranu, pri čemu su najveće promjene zabilježene kod onih koji su se strogo pridržavali dijete.

Osim visokog kalorijskog sadržaja, problem može biti i način na koji se bezglutenska hrana proizvodi.

"Trenutno mnogi bezglutenski proizvodi nemaju dovoljno prehrambenih vlakana, proteina i esencijalnih hranjivih tvari. Proizvođači često dodaju dodatke kako bi nadoknadili nedostatke, no istovremeno prerada vlakana može otežati probavu proteina", rekao je Sachin Rustgi, profesor molekularnog uzgoja na Sveučilištu Clemson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Rustgi, koji je bio koautor studije, također je naglasio da većina bezglutenskih proizvoda ne sadrži pšenicu, raž, ječam i zob – namirnice bogate arabinoksilanom, netopivim vlaknom koje poboljšava probavu i sprječava zatvor.

Sve ovo upućuje na zaključak, koji podržavaju i brojni medicinski stručnjaci, da bi bezglutensku prehranu trebali slijediti samo oni koji boluju od celijakije ili su osjetljivi na gluten.

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: WHO tvrdi: Uzrok smrti gotovo 400 tisuća Europljana godišnje je ovakva hrana!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike