Ovo voće porijeklom je iz Srednje i Južne Amerike, a smatra se jednim od najzdravijih voća. Sadrži proteine, masti i ugljikohidrate, bakar, kalcij i magnezij. Uz to bogat je vitaminima C, B i E, kao i riboflavina i niacina.
Od ovog voća mogu se raditi ljetne salate, doručci, a najpoznatiji je zdravi sladoled od avokada. Prije nego se odlučite na kupnju ovog egzotičnog voća, morate znati kakav kupiti, ali i kako se jede avokado. Zreli avokado popustiti će pod laganim pritiskom i takvog treba pojesti istog dana. Zrele plodove ćete lakše pripremiti, a i od njega ćete moći iskoristiti više ljekovitih svojstava.
Prije pripreme sladoleda, trebali biste znati kako ga očistiti:
- dobro operite voćku kako biste isprali sve pesticide i nečistoće
- odrežite mali dio vrha avokada
- pridržavajte ga jednom rukom sa gornje strane, a drugom rukom ga po dužini prerežite na pola. Krenite s uže strane.
- košticu možete izvaditi uz pomoć žlice – izdubite ju iz mesnatog ploda
- zarežite jedan dio kore nožem i ogulite plod
- narežite ga na kriške
- po potrebi ga poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnio
- koristite samo žute dijelove
Sladoled od avokada i banana
Potrebni sastojci:
- 2 avokada
- 2 banane
- 1 limun
- 100 ml vrhnja za šlag
- 30 g šećera u prahu
- 20 ml ruma
- 30 g maslaca
- pola žličice cimeta
Priprema:
U većoj zdjeli istucite čvrsti šlag, pokrijte ga i ostavite da se hladi u frižideru. Avokado očistite, ogulite i narežite pa prelijte limunovim sokom. Sve mesnate dijelove narežite na kockice.
U blender ubacite jednu trečinu kockica avokada, dodajte cimet, šećer u prahu, rum i jednu bananu. Miješajte sve dok ne postane jednolična smjesa.
U drugoj zdjeli pomiješajte šlag i smjesu od avokada i banane. Nakon što je smjesa postala jednolična, dodajte ostatak narezanog avokada.
Poslužite sve u čaše ili jednu posudu i stavite u zamrzivač. Kada se stvrdne, poslužite u čaše. Drugu bananu narežite na ploške i stavite ju na tavu u kojoj ste ugrijali maslac. Svaku čašu nadjenite prženim kriškama banane.
Sladoled od avokada i mente
Potrebni sastojci:
- pola šalice grčkog jogurta
- 1 žlica soka limete
- 1 avokado
- 3 smrznute banane
- 1 žlica ekstrakta mente
- žličica mentinih listića
- pola šalice čokoladnih mrvica
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke osim čokoladnih mrvica u blenderu. Miješajte sve dok smjesa ne postane jednolična. Prebacite sve u posudu i zamrznite.
Kada poslužujete sladoled od avokada pospite ga čokoladnim mrvicama.
Sladoled od avokada i kakaa
Potrebni sastojci:
- 2 zrela avokada
- 150 ml bademova mlijeka
- 50 g kokosova vrhnja
- 30 g kakao praha
- 5 žlica meda
- 1 mahuna vanilije
- 50 g sjeckanih badema, oraha ili drugog orašastog voća po želji
- 20 g sjeckanih zrna kakaovca
Priprema:
Očistite avokado i pomiješajte ga u blenderu skupa s bademovim mlijekom, kokosovim vrhnjem, kakaom u prahu, medom i sjemenkama vanilije. Miješajte dok se smjesa ne sjedini.
Ostavite smjesu da se hladi u frižideru ili ju ubacite u aparat za sladoled i miješajte dok se ne počne stiskati. Ako ju ostavljate u frižideru, vadite ju svakih 10-15 minuta i miješajte kako bi razbili ledene kristaliće.
Kada se ohladi dodajte sjeckane bademe ili drugo orašasto voće po želji.
Dobar tek!