LJEKOVITA I DOSTUPNA /

Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu: Biljka koju bi žene trebale što češće jesti

Image
Foto: Pexels

Raštika ili lisnati kelj, zeljasto je mediteransko povrće koje je dostupno u gotovo sva godišnja doba. Zelene je boje i slatko - gorkastog okusa.

26.2.2025.
7:46
Pexels
VOYO logo

Raštika se odavno uzgaja, a u Hrvatskoj se može naći u Dalmaciji, posebice u Dalmatinskoj zagori i na otocima. Raštika je biljka bogata mnogim djelotvornim sastojcima za naš organizam i preporučuje se u svakom jelovniku.  

Ljekovitost raštike

Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu radi velike količine vitamina i minerala. Raštika u sebi sadrži vitamine A, B, C i E. Od svih kupusnjača ima najviše vitamina A. Osim toga, odličan je izvor vitamina C - samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za tim vitaminom. U sebi sadrži veliku količinu kalcija, antioksidansa luteina i zeaksantina. Riznica je cinka, mangana i folne kiseline.  

Raštika može poslužiti za:

  • popravljanje problema s visokim krvnim tlakom 
  • jačanje kostiju 
  • odlična za dodatak kalcija onima koji ne mogu jesti mliječne proizvode 
  • trudničku prehranu radi visoke razine folne kiseline 
  • poboljšavanje živčanog sustava fetusa 
  • smanjivanje rizika bolesti srca 
  • poboljšavanje zdravlja očiju 

Raštikom protiv raka jajnika

Raštika je bogata i flavonoidom kaempferolom - to je jedan od flavonoida koji će pomoći ženama u prevenciji raka jajnika. Istraživanja pokazuju da žene imaju 20-40% manje šanse da dobiju rak jajnika ako unose dovoljno ovih flavonoida. Osim u raštiki, ovo možete pronaći i u zelenom čaju, luku, brokulama, poriluku i špinatu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako jedete raštiku 3 do 5 puta tjedno, i to oko jednu šalicu sigurno ćete smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZROCI, SIMPTOMI I LIJEČENJE /

10 razloga za bol u jajnicima - evo što ti tijelo pokušava reći

Image
UZROCI, SIMPTOMI I LIJEČENJE /

10 razloga za bol u jajnicima - evo što ti tijelo pokušava reći

Recept za varivo s raštikom

Varivo s raštikom tradicionalno je jelo hrvatske kuhinje, posebno cijenjeno u dalmatinskim krajevima. Ova ukusna i hranjiva kombinacija raštike, krumpira i suhog mesa pruža bogatstvo okusa i zadovoljavajući obrok, idealan za hladnije dane. Priprema je jednostavna, a rezultat je izdašno varivo koje će oduševiti vašu obitelj i prijatelje. 

Varivo s raštikom sastojci: 

  • 2 glavice luka 
  • stručak raštike 
  • 3 - 4 krumpira 
  • malo slanine, suhog mesa 
  • češnjak, maslinovo ulje 
  • sol, papar, ulje 

Varivo s raštikom priprema: 

  1. Prodinstajte luk i suho meso.
  2. Narežite krumpir na kockice, izrežite raštiku.
  3. Oboje isto prodinstajte i dodajte malo mljevene paprike, soli i papra. Pustite da svo povrće i meso pusti svoje sokove.
  4. Dodajte vode. Kuhajte tako oko pola sata.
  5. Na kraju napravite zapršku s maslinovim uljem, češnjakom i malo brašna. Nemojte bacati prvu vodu, u njoj se nalaze svi potrebni zdravi sastojci.
  6. Pustite da se malo ohladi i servirajte uz raženi kruh.

Kako se raštika uzgaja?

Kupusnjača raštika dobro podnosi sve vremenske uvjete. Može lako podnijeti ljetne visoke temperature, a ne smeta joj niti snijeg i temperature ispod nule. Lako se uzgaja i može biti dostupna kroz cijelu godinu. Najbolja je za brati na kraju sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci. Tada ima i najbolji okus. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Poljoprivrednici novog ministra zovu na razgovor

gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike