ZDRAVA ČOKOLADA: /

Recepti za ovu važnu namirnicu su vrlo jednostavni i brzi za izradu

Image

Iako ju mnogi smatraju samo slatkišem, čokolada je zapravo dobra za organizam u određenim dozama.

25.3.2018.
10:00
VOYO logo

Tamna čokolada od davnina se smatrala hranom bogova, a i danas je jako dobra za organizam. Za razliku od obične mliječne čokolade, u zdravoj čokoladi ima mnogo antioksidanasa, manje kalorija i uz to je bogata vlaknima. Hrana bogata vlaknima važna je za probavu, snagu i čišćenje od bakterija.

Zdrava čokolada je više nego slatkiš

Zbog antioksidanasa koji se nalaze u njoj, tamna čokolada je jedna od namirnica koja ima najveći broj nutrijenata koji štite, čiste i olakšavaju rad čitavog organizma. Uz to sadrži i flavonoide koji mogu pomoći tijelu odstraniti slobodne radikale koji inače mogu uzrokovati oštećenje DNA i stanica. U čokoladi se nalazi i mnogo vitamina i minerala - bakar, kalcij, kalij, magnezij i željezo. Velika je razlika kod kupovne mliječne čokolade i tamne čokolade, a posebice kod zdrave čokolade koju možete napraviti kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hranjiva svojstva zdrave čokolade utječu na cijeli organizam, a ovo su njene glavne prednosti:

  • odlična kao antidepresiv - u čokoladi se nalazi visoka razina serotonina i endorfina. Ove su tvari poznate za stvaranje osjećaja zadovoljstva, ali i za borbu protiv depresije i anksioznosti.
  • afrodizijak za bolje seksualno iskustvo - zdrava čokolada sadrži alkaloid teobromin za koji se smatra da je odgovoran za osjećaj zaljubljenosti.
  • usporava starenje - flovonoidi koji se nalaze u čokoladi pomažu odstraniti radikale koji bi mogli oštetiti stanice, te kad njih ne bi bilo, proces starenja bi se ubrzao
  • zdravlje srca - istraživanja su pokazala da nekoliko kockica tamne čokolade dnevno pomaže kardiovaskularnom sustavu. Štiti zdravlje srca jer će smanjivati krvni tlak, sprječavati stvaranje ugrušaka, poboljšati će cirkulaciju i smanjiti razinu LDL lošeg kolesterola u krvi
  • regulira šećer - iako tamna čokolada nije sama po sebi slatka, ipak ima glikemički indeks. Ako jedete zdravu čokoladu nećete podići razinu šećera u krvi. Ovo je također dobro za dijabetičare zbog visokih razina flavonoida koji pomažu pojačati osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.
  • smiju ju koristiti i trudnice - rezultati istraživanja su pokazali da je 30 grama čokolade dnevno preporučeno za trudnice jer ona može imati koristi za razvoj i rast fetusa. Ona također ima pozitivan utjecaj na posteljicu te rast i razvoj ploda.

Čokolada se uvijek prezentira kao nezdrava, previše slatka i loša za tjelesnu težinu. Tako postoje mitovi kako čokolada sadrži puno kofeina što nije istina, već je razina gotovo ista kao i u jednoj šalici kave. Osim toga, ne postoji povezanost između dobivanja akni i konzumiranja čokolade, kao niti povećane razine karijesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Recept za domaću zdravu čokoladu

Ako želite napraviti najzdraviju domaću čokoladu, bilo bi super kada bi mogli nabaviti hladno prešani kakaov prah. Ta zrna kakaa nisu pečena što znači da su zadržani svi antioksidansi kojima je bogata tamna čokolada. Ovo su neki recepti za zdravu čokoladu.

Zdrava čokolada sa samo tri sastojka

Za ovaj recept će vam biti potrebno pola šalice kakao praha, pola šalice kokosovog ulja te oko 6 žlica meda. Kako bi ju izradili jednostavno pomiješajte sve sastojke. Prebacite smjesu u kalupe po izboru i stavite u hladnjak na barem sat vremena. Uz ovu kombinaciju možete dodati i svježe voće.

Image
KOKOSOVO ULJE: /

Istine i laži o omiljenoj namirnici svih kuhara danas

Image
KOKOSOVO ULJE: /

Istine i laži o omiljenoj namirnici svih kuhara danas

Čokolada s medom i vanilijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi pripremili oko 100 grama ove čokolade trebat će vam:

  • 2,5 žlice kakaovog maslaca
  • 3,5 žlice kakao praha
  • 1 žlica meda
  • četvrtina žlice ekstrakta vanilije

Kako bi ovo pripremili prvo otopite kakaov maslac pa u to dodajte kakao prah, med i ekstrakt vanilije. Miješajte na blagoj vatri. Kada smjesa postane jednolična stavite ju na ravnu površinu i razmažite. Nakon toga je skupite i ponovno razmažite. Radite tako oko 10 minuta jer će to pomoći da se svi sastojci učvrste. Kada smjesa više nije tekuća presipajte ju u kalupe po želji i ostavite da se hladi. Za potpuno stvrdnjavanje bit će potrebno nekoliko sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veganska čokolada

Za vegansku zdravu čokoladu bit će vam potrebno:

  • 110 grama kakao praha
  • 3/4 šalice kokosovog ulja
  • 2/3 kokosovog mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 125 grama šećera u prahu
  • pola žličice soli

Prvo mikserom pomiješajte kakaov prah i kokosovo ulje dok se ne razviju sve grudice od kokosovog ulja. Stavite na blagu vatru i miješajte dok ne postane potpuno glatko. Vatra mora biti blaga, a smjesa ne smije ključati. Ovo pomiješajte s mlijekom, vanilijom, sol i šećerom sve dok se svi sastojci potpuno ne sjedine. Prebacite smjesu u posudu u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Stavite hladiti nekoliko sati.

Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo