Svatko ima neku svoju logiku kada je riječ o organizaciji hladnjaka. Ali, ako jednostavno gurate namirnice gdje koja stane, moramo vam reći kako hladnjak nije tek ormar za hranu. Budući da u svim dijelovima hladnjaka temperatura nije jednaka, pogrešna organizacija namirnica može dovesti do prebrzog kvarenja i stvaranja plijesni. Michele Bosevski s Australskog instituta za sigurnost hrane otkrila je svoje trikove koji će vam pomoći da posložite hladnjak baš onako kako treba.
Gornja polica
To je idealno mjesto za ostatke od ručka i općenito kuhanu hranu, koja mora stajati daleko od sirove kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Jaja, koja većina drži u vratima, gdje je, iz nekog razloga i predviđen kalup za njih, trebaju stajati na sredini gornje police.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/6c608692-924f-11eb-89db-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Woman Taking Plate Of Leftover Food From The Fridge. Smiling
Donja polica
Najniža je polica rezervirana za sirovo meso kao što su: piletina, mljeveno meso, riba, janjetina i govedina. Ono što ste kupili zapakirano, nemojte vaditi van do same pripreme. Tako ćete spriječiti curenje tekućine i miješanje s ostalim namirnicama.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8944f4f0-92bd-11eb-a378-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Vrata
Mlijeko i mliječne proizvode možete bez problema držati u vratima. Budući da je to najtopliji dio hladnjaka, sir i druge mliječne proizvode stavite na vrh, umake na sredinu, a mlijeko i pića na donju policu vrata.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e58915ac-923b-11eb-8b6f-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Pick chicken eggs from the refrigerator, eggs on shelf of refrigerator
Ladica
Ako imate dvije ladice, svakako razdvojite voće i povrće. Ako je samo jedna, nije veliki grijeh držati ih zajedno, ali postoji voće s kojim trebate posebno paziti, a to su jabuke. One proizvode plin etilen, koji, kada dospije u kontakt s drugim vrstama voća, uzrokuje njihovo ubrzano truljenje. Jabuke zato držite u vrećici. Etilen u jednoj situaciji može biti i koristan. Ubacite jednu jabuku među luk i on neće puštati klice. Da bi vam voće i povrće dulje zadržalo svježinu, obložite ladicu papirnatim ubrusima.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/804e8c8c-922f-11eb-8628-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)