OKUSI JUGOSLAVIJE /

Vojnici iz JNA su uživali u ovom jelu: Donosimo recept za vojnički grah sa suhom slaninom iz stare jugoslavenske kuharice

Image
Foto: Shutterstock

Svi volimo grah, a znate li kako su ga vojnici nekad pripremali? Donosimo stari recept vojničkog graha iz stare kuharice

31.3.2023.
13:46
Shutterstock
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grah sa suhom slaninom ili suhim svinjskim rebrima

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za grah sa suhom slaninom ili suhim svinjskim rebrima.

Image
Foto: Shutterstock

Sastojci

  • 120 - 130 g graha
  • 10 g brašna
  • 10 g svježe mrkve
  • 15 g svježeg crvenog luka
  • 1 g sušene paprike
  • 50 g suhe slanine ili 100 g suhih svinjskih rebara
  • 10 - 15 g masti ili ulja
  • 0,2 g paprike u prahu
  • 0,1 g papra
  • 0,02 g lovorovog lista
  • 1 g svježeg češnjaka
  • 1 g peršinovog lista
  • soli po ukusu
Image
Foto: Shutterstock

Priprema

Grah potopiti u hladnu vodu i potopljeni grah držati na hladnom mjestu te ostaviti tako jedan do tri sata. Zatim ocijediti vodu u kojoj je bio grah pa ga staviti u zdjelu, naliti hladnom vodom i pričekati da provri. Kuhati još 10 do 15 minuta, nakon čega treba ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom, dodati polovicu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti da se kuha uz povremeno dolijevanje tople vode. U polovicu vrele masnoće dodati ostatak sitno nasjeckanog crvenog luka i mrkvu nasjeckanu na sitnije kockice i sve zajedno pržiti da blago porumeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Ona je kraljica sarma, znamo da je obožavate: Donosimo recept star 40 godina iz jugoslavenske kuharice

Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Ona je kraljica sarma, znamo da je obožavate: Donosimo recept star 40 godina iz jugoslavenske kuharice

Kad je grah napola skuhan, dodati poprženi crveni luk i mrkvu, sušenu papriku prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti vatru i odmah dodati sitno sjeckani češnjak i papriku u prahu te sve dobro promiješati. Kada grah omekša, posoliti i popržiti s pripremljenom zaprškom uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgruda. Grah sa zaprškom kuhati još 20 do 30 minuta, nakon čega treba isključiti vatru, dodati papar, sitno nasjeckani peršinov list, probati okus i po potrebi dodati sol.

Priprema suhog svinjskog mesa: Oprana i očišćena svinjska rebra popržiti na vreloj masnoći. Nakon prženja treba ih staviti u lonac, naliti toplom vodom i kuhati dok meso ne omekša. Kada meso omekša, izvaditi ga i ravnomjerno narezati. Vodu u kojoj se kuhalo meso upotrijebiti za nalijevanje graha.

Grah se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz pohane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu ili kuhano svinjsko meso.

Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo