Jo Robinson, autorica knjige Divlja prehrana ističe nekoliko trikova kako da namirnice dulje traju.
Luk
Želite li da luk traje i dulje od dva tjedna, spremite ih u papirnatu vrećicu, na suho i hladno mjesto. Ne stavljajte ih u hladnjak.
Sir
Meke sireve bilo bi dobro odmah pojesti. No što je sir tvrđi, to može dulje stajati, a najdulje će izdržati ako ga čvrsto omotate u pergamen ( ili voštani papir) pa u alu-foliju. Ne samo da se neće sušiti nego neće poprimiti miris druge intenzivnije hrane. Tako spremljeni parmezan može stajati mjesecima. Kod drugih namirnica, čim se pojavi plijesan, najbolje je ne riskirati i baciti ju odmah, no kod sira rijetko prodre toliko duboko. Pa temeljtio izrežite pljesanj, barem pola cm duboko i trebali biste biti sigurni. Ipak, za svaki slučaj, taj sir radije koristite u kuhanju, primjerice na pizzi, nego sirovog u sendviču.
Bobičasto voće
Uglavnom bi ih trebalo pojesti odmah, no kanite li ih čuvati isperite ih mješavinom vode i octa ( 1/3) pa će izdržati nekoliko dana. A možete ih čuvati i u sladoledu :) - upravo je bobičasto voće idealno za domaće voćne jogurte i sladolede, čak i ako su malo prezreli.
Svježi začini
Tretirajte ih kao i biljke. OK, oni jesu biljke, al tu mislimo na ono živo. Očistite ih, pobrišite i stavite u staklenku s vodom te pokrijte vrećicom.
Jabuke
Trajat će i deset puta dulje u najhladnijem i najvlažnijem dijelu hladnjaka, najbolje u ladici na dnu.
Rajčice
Ne stavljajte ih u hladnjak. Neće trajati puno dulje, a izgubit će okus.
Krumpiri
Ne plašite se izdanaka. Jednostavno ih izrežite. Krumpir će biti možda nešto slađi. No temeljito izrežite dio na kojem je krumpir počeo zelenjeti.
Zelena salata
Čim ju donesete kućim potopite ju u hladnu vodu. Potom ju dobro osušite kako ne bi počela trunuti. Osušene listove stavite u hermetički zatvorenu vrećicu i iglicom proubišite 10 malih rupica sa svake strane. Tako će trajati u četiri puta dulje.
Jaja
Mogu trajati i do pet tjedana u hladnjaku. Ali nipošto ih ne stavljajte na vrata hladanjaka. Stavite na nižu policu, dubuko u hladnjak gdje je hladnije, u kutiji u kojoj ste ih kupili.
Grožđe
Obratite pozornost na boju stapke. Svježe grožđe ima svjetlozelene, savitljive stapke, a kod starog su već smećkaste, kruće. Starije će se brže pokvariti i ima lošiji okus.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Jedino što možete napraviti kako biste produljuli trajanje mliječnih proizvoda je što više skratiti vrijeme otkako ste uzeli iz hladnjaka trgovine do kad ste ga stavili u svoj. Možete ponijeti i termo vrećicu u kupovinu.
Meso
Čuvajte ga pri dnu hladnjaka, dvotruko zamotanog, te obvezno perite ruke prije i nakon pripremanja.
Time.com/Magazin.hr