Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije. Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.
Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija. Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu.

Group of happy friends having nice food and drinks, enjoying the party and communication, Top view of Family gathering together at home for eating dinner.
Prevelike količine
Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama. "Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", kazala je glavna autorica studije Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. "I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost".
Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno.