Tzatziki umak tradicionalni je grčki dodatak jelima, jednostavan je za pripremu, ne zahtijeva nikakve skupe namirnice, a idealan je za ljetne obroke.
Tzatziki se priprema od jogurta, krastavaca, češnjaka i maslinovog ulja. Izuzetno je osvježavajući i svestran te se slaže s mnogim jelima, od mesa s roštilja i onog pečenog, pa sve do svježeg kruha i povrća i raznih delicija.
Grčki umak tzatziki
Tzatziki se tradicionalno poslužuje uz grčke specijalitete poput gyrosa, souvlakija i pečene janjetine. Njegov osvježavajući okus savršeno nadopunjuje aromatično, začinjeno meso s roštilja.
Tzatziki se može poslužiti uz svježe povrće poput krastavaca, mrkve, paprike ili celera koje možete umakati u umak. Također, pečeno povrće, poput patlidžana, tikvica ili paprike, odlično se slaže s ovim umakom.
U Grčkoj se Tzatziki često poslužuje s pita kruhom kao jednostavno predjelo, a vi umjesto njega možete koristiti bilo koji svježi kruh. Blagi okus tzatzikija odlično se slaže s ribom i plodovima mora. Možete ga poslužiti uz pečenu ili grilanu ribu, škampe ili lignje.
Tzatziki se može koristiti kao preljev za salate, namaz za sendviče i dodatak za hamburgere, a odlično ide uz piletinu, puretinu i općenito sve vrste mesa. Također, možete dodati tzatziki umak u hladne salate od tjestenine.
Kremasta tekstura tzatziki umaka i osvježavajući okus čine ga idealnim izborom za mnoge kulinarske kombinacije. Bez obzira na to kako ga poslužite, sigurno će obogatiti vaše jelo i pružiti mu dašak Mediterana.
Kako se radi tzatziki
Tzatziki se lako može prilagoditi vašem ukusu i željama bilo da volite intenzivan okus češnjaka ili osvježavajuću notu limuna i kopra.
Za autentični tzatziki, ključno je koristiti grčki jogurt jer je gušći i kremastiji od onog običnog. Ako, pak, nemate grčki jogurt, možete koristiti i obični, ali ga prethodno ocijedite kroz gazu kako biste uklonili višak tekućine.
Tradicionalno, kopar je najčešće korišten začin, ali u nekim regijama Grčke koriste i svježu mentu. Ocat i limunov sok dodaju kiselost koja balansira kremasti okus jogurta.
Tzatziki je klasičan grčki umak koji se već stoljećima priprema prema tradicionalnom receptu.
Tzatziki recept original
Sastojci:
- 1 veliki krastavac,
- 2 šalice grčkog jogurta (oko 400 g),
- 2 do 3 češnja češnjaka (po ukusu),
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 žlica limunovog soka ili octa,
- 1 žlica svježeg kopra ili mente (opcionalno),
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
Krastavac dobro operite, ogulite i naribajte, posolite ga i ostavite da odstoji oko deset minuta kako bi ispustio višak tekućine. Zatim ga dobro ocijedite pritiskom kroz čistu kuhinjsku krpu ili gazu.
Češnjak sitno nasjeckajte ili ga zgnječite u pastu. U zdjelu stavite grčki jogurt, dodajte ocijeđeni krastavac, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje i limunov sok ili ocat. Ako želite, možete dodati i nasjeckani svježi kopar ili mentu za dodatnu aromu.
Sve dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte sol i papar po ukusu. Ako želite intenzivniji okus, možete dodati još češnjaka ili limunovog soka. Tzatziki umak najbolje je poslužiti hladan. Preporučuje se da ga prije posluživanja ostavite u hladnjaku barem 30 minuta kako bi se okusi proželi.
Tzatziki recept
Osim kopra i mente, u tzatziki umak možete dodati i sitno nasjeckanu svježu metvicu ili peršin za drugačiji okus.
Također, umjesto limunovog soka, možete koristiti bijeli vinski ocat za malo drugačiji okus. U nekim receptima preporučuje se dodavanje malo ribanog hrena za dodatnu pikantnost.
Vegan tzatziki
Tzatziki umak je tradicionalno pripremljen s grčkim jogurtom, no postoji odlična veganska alternativa koja zadržava sve karakteristike originalnog recepta, a pritom je potpuno bez sastojaka životinjskog podrijetla. Ovaj vegan tzatziki je jednako kremast, osvježavajući i ukusan kao i klasična verzija.
Sastojci:
- 1 veliki krastavac (po mogućnosti bez sjemenki),
- 2 šalice biljnog jogurta (kokosov, bademov ili sojin jogurt),
- 2 do 3 češnja češnjaka (ovisno o ukusu),
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
- 1 žlica limunovog soka ili bijelog vinskog octa,
- 1 žlica svježeg kopra ili mente (sitno nasjeckanog),
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
Ogulite krastavac i naribajte ga. Posolite ga i ostavite da odstoji deset do 15 minuta kako bi ispustio višak vode. Nakon toga, ocijedite ga pritiskom kroz čistu kuhinjsku krpu ili gazu kako biste uklonili što više tekućine.
Češnjak sitno nasjeckajte ili ga zgnječite u pastu. U velikoj zdjeli pomiješajte biljni jogurt, ocijeđeni krastavac i zgnječeni češnjak. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok ili bijeli vinski ocat te sitno nasjeckani kopar ili mentu. Sve sastojke dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
Dodajte sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte kako bi se svi okusi sjedinili. Stavite vegan tzatziki u hladnjak na najmanje 30 minuta prije posluživanja kako bi se okusi proželi.
POGLEDAJTE VIDEO: U Bocvani pronašli gigantski dijamant! Upola manji prodan je za 53 milijuna dolara