Bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki hedonist. Iako se opuštao uz viski Chivas Royal Salute star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.
Kako tvrdi njegov posljednji batler Jože Oseli u knjizi "Titovi posljednji dani", jugoslavenskom predsjedniku uvijek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam birao što će u određenom trenutku jesti.
"Donijeli smo puževe, a on je rekao: 'O ne, ja baš ne bih jeo puževe', otkrio je slavni slovenski kuhar koji se sa suprugom Metkom sedam i pol godina brinuo o Titovoj hrani i domjencima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.
Josip Broz Tito
Tito je volio zagorsku kuhinju
Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a prije svega štrukle. Od mesa posebno je volio govedinu, a jutro je započinjao kratkim espressom bez šećera.
Kada je u Sjevernoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je ritual ispijanja ovog napitka prije spavanja.
Uzimanje čaja od ginsenga poznata je praksa u Aziji već više od 5000 godina, a njegove dobrobiti su brojne: poboljšava opće stanje organizma i psihičku aktivnost te djeluje preventivno protiv mnogih bolesti.
Zahvaljujući radu za Tita, Oseli je kuhao za mnoge poznate osobe iz svijeta politike i filma.
POGLEDAJTE VIDEO: On je bio Brad Pitt 60-ih: Nestvarno lijep i skandalozan. Francuski filmski bog Alain Delon