Što jesti na blagdane ako ne jedete meso? Vegetarijanski i veganski božićni meni (koji će se svidjeti i mesojedima)

Image
Foto: Thinkstock, Flickr

Pripremili smo vam nekoliko vegetarijanskih i veganskih recepata za slana i slatka jela

23.12.2016.
15:54
Thinkstock, Flickr
VOYO logo

Kada stignu Božić i Nova godina, vegetarijanci i vegani nepravedno su zanemareni jer svi govore o sarmama, odojcima i ostalim tradicionalnim jelima (naravno, s mesom). Bilo da idete na obiteljski ručak ili pozivate goste k sebi, mogao bi nastati priličan neugodnjak ako ste tek nedavno odlučili ne jesti meso.

U prvom slučaju, članovi obitelji koji pripremaju ručak jednostavno trebaju prihvatiti vaše prehrambene navike. Lijepo ih zamolite da pripreme nešto što volite, a ne uključuje meso ili u krajnjem slučaju, vi ponesite nešto što ste sami pripremili. Ovako nećete doći praznih ruku, a i moći ćete jesti što volite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vi pripremate božićni ručak, vjerojatno se pitate morate li poslužiti meso. Vjerujemo da je vegetarijancima i veganima teže pripremiti nešto mesno nego obratno pa bi najbolje bilo da napravite i ono što vi volite jesti, ali i ono što vole jesti ostali članovi obitelji i prijatelji, a ne uključuje meso. Ako baš inzistiraju, predložite im da sa sobom ponesu neko mesno jelo da ne ostanu gladni.

Kako biste se inspirirali za nadolazeće blagdane, pripremili smo vam nekoliko vegetarijanskih i veganskih recepata za slana i slatka jela koji će zasigurno oduševiti i 'mesojede'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vegetarijanska sarma

Image
  • 300 g sojinih ljuskica
  • 500 g kiselog kupusa
  • 200 g dimljenog seitana
  • 50 g riže
  • žlica mljevene crvene paprike
  • žlica brašna
  • 1/2 dl ulja
  • žlica koncentrata rajčice
  • sol, papar, malo peršina

Popržite rižu i sojine ljuskice na malo ulja, dodajte nasjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješajte.

Operite listove kiselog kupusa, nadjenite ih smjesom te savijte i dobro učvrstite krajeve. Dno posude obložite preostalim listovima kupusa i na njih posložite sarme.

Između sarmi posložite komadiće dimljenog seitana, a odozgo složite listove kupusa te sve prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri.

Na ulju popržite žlicu brašna, dodajte razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhajte nekoliko minuta i prelijte preko sarmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namaz od bijelog graha

Image
  • 500g kuhanog bijelog graha
  • 1 češanj češnjaka
  • sol (po želji)
  • prstohvat crvene paprike
  • sjeckani peršin

Češnjak nasjeckajte ili ga izgnječite te ga dodajte kuhanom grahu. Grah, zajedno s bijelim lukom i začinima, dobro izgnječite ili usitnite u blenderu.

Posipajte peršinom i poslužite uz svježi kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečenka od seitana s povrćem

Image
  • 1 kg seitana
  • 1 kg krumpira
  • 500 g paprike
  • 500 g mrkve
  • 500 g artičoka
  • 300 g graška
  • za marinadu: 1 dl sojinog umaka, maslinovo ulje, ružmarin, papar, sol, češnjak, origano

Seitan narežite na komade i marinirajte 24 sata u marinadi od maslinova ulja, sojinog umaka i začina.

Pecite ga na 180°C oko 30-40 minuta. Nauljite krumpire i mrkvu, začinite ih te pecite na 180°C oko 30-40 minuta.

Desetak minuta prije nego što je seitan pečen, dodajte ostalo povrće i pecite sve zajedno još 10 minuta.

Za prilog poslužite francusku salatu s majonezom bez jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juha od bundeve

Image
  • 1 kg očišćene bundeve
  • 1 crveni luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 lovorov list
  • muškatni oraščić
  • 1 dl vrhnja za kuhanje na biljnoj bazi
  • 4 žlice bučinih sjemenki
  • maslinovo ulje, sol i papar

Narežite buču na manje kocke, luk na sitnije komade, a češnjak zgnječite. Luk i češnjak popržite na malo maslinova ulja.

Dodajte bundevu i lovorov list te sve zalijte litrom vode. Kada zavrije, kuhajte još 20 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem, a lovorov list maknite. Juhu doradite štapnim mikserom dok nije gusta i glatka.

Dodajte vrhnje za kuhanje i ukrasite bučinim sjemenkama.

Kroketi od brokule

Image
  • 225 g brašna od slanutka
  • 2 žličice soli
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 300 ml hladne vode
  • 700 g brokule (narezane na cvjetove)
  • začini po želji (kurkuma, korijander, ljuta paprika)

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo.

Smjesi polako dodajte hladnu vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko, ali dovoljno gusto tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjetove brokule umačite u tijesto i stavljajte u vruće ulje. Krokete pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i postanu hrskavi.

Izvadite ih i stavite na paprinati ubrus da se ocijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čokoladne kuglice

Image
  • 10 datulja bez koštica
  • 1 šaka badema
  • 2 žlice eko kakao praha
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica kokosovog brašna
  • voda

Datulje stavite u kipuću vodu neka odstoje oko 15 minuta. Za to vrijeme usitnite bademe te ih pomiješajte s kakao prahom, kokosovim uljem i brašnom.

Kada su datulje dovoljno omekšale, dodajte ih u smjesu te sve zajedno dobro izradite štapnim mikserom. Po potrebi dodajte malo vode.

Smjesu stavite u zamrzivač na 15-20 minuta. Od nje zatim oblikujte kuglice te ih uvaljajte u kokosovo brašno. Spremite ih u posudu te čuvajte do jutra u hladnjaku.

Mogu se konzumirati i odmah, no boljeg su okusa kada odstoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puding od chia sjemenki s voćem

Image
  • 1 šalica biljnog mlijeka (badem, kokos, riža)
  • 1/4 šalica chia sjemenki
  • 3 žlice šećera (ili nekog drugog zaslađivača po želji)
  • voće po želji

Sameljite chia sjemenke ili ih dobro izgnječite u mužaru. Voće, zaslađivač i mlijeko izmiksajte u blenderu.

U smjesu dodajte mljevene chia sjemenke i dobro promiješajte. Puding usuti u male posudite i staviti u hladnjak na 2-3 sata. Poslužiti hladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veganski mramorni kuglof

Image
  • 150 g omekšalog veganskog/posnog margarina
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice mljevenih lanenih sjemenki
  • 12 žlica vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g bezglutenskog brašna
  • 2 dl + 3 žlice biljnog mlijeka (badem, kokos, soja)
  • 40 g kakaa

Lanene sjemenke stavite u vodu i pustite da odstoje. Mikserom izmiješajte margarin sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte smjesu od lanenih sjemenki.

Dodajte 2 dl mlijeka, brašno i prašak za pecivo te sve sjedinite. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa u jedan dodajte kakao razmućen s 3 žlice mlijeka.

Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite kako se kolač ne bi zalijepio. Iz obje posude istodobno ulijte smjesu u kalup (neka vam pomognu ukućani).

Pecite ga 50-60 minuta na 180-200 °C. Čačkalicom obvezno provjerite da kuglof nije sirov. Ako je izvana pečen, a iznutra sirov, prekrijte ga aluminijskom folijom do kraja pečenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo