Kada stignu Božić i Nova godina, vegetarijanci i vegani nepravedno su zanemareni jer svi govore o sarmama, odojcima i ostalim tradicionalnim jelima (naravno, s mesom). Bilo da idete na obiteljski ručak ili pozivate goste k sebi, mogao bi nastati priličan neugodnjak ako ste tek nedavno odlučili ne jesti meso.
U prvom slučaju, članovi obitelji koji pripremaju ručak jednostavno trebaju prihvatiti vaše prehrambene navike. Lijepo ih zamolite da pripreme nešto što volite, a ne uključuje meso ili u krajnjem slučaju, vi ponesite nešto što ste sami pripremili. Ovako nećete doći praznih ruku, a i moći ćete jesti što volite.
Ako vi pripremate božićni ručak, vjerojatno se pitate morate li poslužiti meso. Vjerujemo da je vegetarijancima i veganima teže pripremiti nešto mesno nego obratno pa bi najbolje bilo da napravite i ono što vi volite jesti, ali i ono što vole jesti ostali članovi obitelji i prijatelji, a ne uključuje meso. Ako baš inzistiraju, predložite im da sa sobom ponesu neko mesno jelo da ne ostanu gladni.
Kako biste se inspirirali za nadolazeće blagdane, pripremili smo vam nekoliko vegetarijanskih i veganskih recepata za slana i slatka jela koji će zasigurno oduševiti i 'mesojede'.
Vegetarijanska sarma
- 300 g sojinih ljuskica
- 500 g kiselog kupusa
- 200 g dimljenog seitana
- 50 g riže
- žlica mljevene crvene paprike
- žlica brašna
- 1/2 dl ulja
- žlica koncentrata rajčice
- sol, papar, malo peršina
Popržite rižu i sojine ljuskice na malo ulja, dodajte nasjeckani peršin i crvenu papriku te sve dobro izmiješajte.
Operite listove kiselog kupusa, nadjenite ih smjesom te savijte i dobro učvrstite krajeve. Dno posude obložite preostalim listovima kupusa i na njih posložite sarme.
Između sarmi posložite komadiće dimljenog seitana, a odozgo složite listove kupusa te sve prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri.
Na ulju popržite žlicu brašna, dodajte razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhajte nekoliko minuta i prelijte preko sarmi.
Namaz od bijelog graha
- 500g kuhanog bijelog graha
- 1 češanj češnjaka
- sol (po želji)
- prstohvat crvene paprike
- sjeckani peršin
Češnjak nasjeckajte ili ga izgnječite te ga dodajte kuhanom grahu. Grah, zajedno s bijelim lukom i začinima, dobro izgnječite ili usitnite u blenderu.
Posipajte peršinom i poslužite uz svježi kruh.
Pečenka od seitana s povrćem
- 1 kg seitana
- 1 kg krumpira
- 500 g paprike
- 500 g mrkve
- 500 g artičoka
- 300 g graška
- za marinadu: 1 dl sojinog umaka, maslinovo ulje, ružmarin, papar, sol, češnjak, origano
Seitan narežite na komade i marinirajte 24 sata u marinadi od maslinova ulja, sojinog umaka i začina.
Pecite ga na 180°C oko 30-40 minuta. Nauljite krumpire i mrkvu, začinite ih te pecite na 180°C oko 30-40 minuta.
Desetak minuta prije nego što je seitan pečen, dodajte ostalo povrće i pecite sve zajedno još 10 minuta.
Za prilog poslužite francusku salatu s majonezom bez jaja.
Juha od bundeve
- 1 kg očišćene bundeve
- 1 crveni luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 lovorov list
- muškatni oraščić
- 1 dl vrhnja za kuhanje na biljnoj bazi
- 4 žlice bučinih sjemenki
- maslinovo ulje, sol i papar
Narežite buču na manje kocke, luk na sitnije komade, a češnjak zgnječite. Luk i češnjak popržite na malo maslinova ulja.
Dodajte bundevu i lovorov list te sve zalijte litrom vode. Kada zavrije, kuhajte još 20 minuta.
Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem, a lovorov list maknite. Juhu doradite štapnim mikserom dok nije gusta i glatka.
Dodajte vrhnje za kuhanje i ukrasite bučinim sjemenkama.
Kroketi od brokule
- 225 g brašna od slanutka
- 2 žličice soli
- ½ žličice praška za pecivo
- 300 ml hladne vode
- 700 g brokule (narezane na cvjetove)
- začini po želji (kurkuma, korijander, ljuta paprika)
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od slanutka, začine, sol i prašak za pecivo.
Smjesi polako dodajte hladnu vodu i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatko, ali dovoljno gusto tijesto.
Cvjetove brokule umačite u tijesto i stavljajte u vruće ulje. Krokete pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i postanu hrskavi.
Izvadite ih i stavite na paprinati ubrus da se ocijede.
Čokoladne kuglice
- 10 datulja bez koštica
- 1 šaka badema
- 2 žlice eko kakao praha
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica kokosovog brašna
- voda
Datulje stavite u kipuću vodu neka odstoje oko 15 minuta. Za to vrijeme usitnite bademe te ih pomiješajte s kakao prahom, kokosovim uljem i brašnom.
Kada su datulje dovoljno omekšale, dodajte ih u smjesu te sve zajedno dobro izradite štapnim mikserom. Po potrebi dodajte malo vode.
Smjesu stavite u zamrzivač na 15-20 minuta. Od nje zatim oblikujte kuglice te ih uvaljajte u kokosovo brašno. Spremite ih u posudu te čuvajte do jutra u hladnjaku.
Mogu se konzumirati i odmah, no boljeg su okusa kada odstoje.
Puding od chia sjemenki s voćem
- 1 šalica biljnog mlijeka (badem, kokos, riža)
- 1/4 šalica chia sjemenki
- 3 žlice šećera (ili nekog drugog zaslađivača po želji)
- voće po želji
Sameljite chia sjemenke ili ih dobro izgnječite u mužaru. Voće, zaslađivač i mlijeko izmiksajte u blenderu.
U smjesu dodajte mljevene chia sjemenke i dobro promiješajte. Puding usuti u male posudite i staviti u hladnjak na 2-3 sata. Poslužiti hladno.
Veganski mramorni kuglof
- 150 g omekšalog veganskog/posnog margarina
- 250 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 12 žlica vode
- 1 prašak za pecivo
- 300 g bezglutenskog brašna
- 2 dl + 3 žlice biljnog mlijeka (badem, kokos, soja)
- 40 g kakaa
Lanene sjemenke stavite u vodu i pustite da odstoje. Mikserom izmiješajte margarin sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte smjesu od lanenih sjemenki.
Dodajte 2 dl mlijeka, brašno i prašak za pecivo te sve sjedinite. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa u jedan dodajte kakao razmućen s 3 žlice mlijeka.
Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite kako se kolač ne bi zalijepio. Iz obje posude istodobno ulijte smjesu u kalup (neka vam pomognu ukućani).
Pecite ga 50-60 minuta na 180-200 °C. Čačkalicom obvezno provjerite da kuglof nije sirov. Ako je izvana pečen, a iznutra sirov, prekrijte ga aluminijskom folijom do kraja pečenja.