Poslušajte ove savjete i održite svoje namirnice svježima dulje vremena, piše Cosmopolitan.
1. Stavite papirnate ručnike u pretinac s povrćem
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8944f4f0-92bd-11eb-a378-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Ručnici od papira upit će kondenziranu vodu koju povrće proizvodi dok se hladi. Višak vlage može ubrzati propadanje povrća, a ovako ćete taj proces usporiti.
2. Ne odvajajte banane prije jedenja
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/5e28bbd2-9239-11eb-9ed3-0242ac120013/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Razdvajanjem banana unaprijed ubrzat ćete njihovo prezrijevanje. Kako ne bi posmeđile, držite banane skupa što je duže moguće. Peteljke im omotajte plastičnom folijom i po potrebi odvajajte jednu po jednu. Na taj ćete način bananama produljiti 'život' za tri do pet dana.
3. Stavite jabuku u vreću s krumpirima
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/884bc808-92bd-11eb-9301-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Proklijali krumpiri nikome nisu privlačna hrana. Kako biste spriječili klijanje, u vreću s krumpirom stavite i jednu jabuku. Jabuke proizvode etilen, plin koji krumpir održava svježijim i tvrđim.
4. Držite jabuke podalje od ostalog voća i povrća
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/87b14bd4-92bd-11eb-9cdb-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
I dok je dobar za krumpir, etilen je loš za gotovo svo ostalo voće i povrće jer ubrzava njihovo truljenje. Nemojte jabuke držati u zdjeli s voćem, već ih stavite u plastičnu vrećicu i spremite u hladnjak.
5. Perite bobičasto voće octom
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8904c3ee-92bd-11eb-ac5d-0242ac120011/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Bobičasto voće ujedno je i najskuplje i ono koje najbrže propada. Možete produljiti njihov vijek tako što ćete ih oprati u mješavini jedne šalice octa i tri šalice vode prije nego ih stavite u hladnjak. Na taj ćete način ubiti spore plijesni i bakterije od kojih propadaju. Prije spremanja u hladnjak budite sigurni da ste ih dobro osušili.
6. Ne stavljajte rajčice u hladnjak
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/59e85b5e-9239-11eb-934c-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Stajanjem u hladnjaku rajčice gube okus, a hladnoća uništava i njihovu sočnost. Kako biste izvukli najbolje od njih, rajčice držite u zdjeli na radnoj površini. Osim rajčica, hladnjak "ne vole" ni krumpir i luk.
7. Začinsko bilje tretirajte kao bukete cvijeća
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8837e824-92bd-11eb-bfe6-0242ac120012/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Kupovanje svježeg začinskog bilja u plastičnoj ambalaži katkad je neizbježno, no ako ne želite da istrune u roku od dva dana, bilje stavite u čašu vode i držite ga na prozoru.
8. Zamrznite začinsko bilje u maslinovu ulju
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/87f101b6-92bd-11eb-8938-0242ac12000f/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Kada vaši začini počnu venuti, nasjeckajte ih, stavite u prazni spremnik za kockice leda i prelijte ih maslinovim uljem te zamrznite. Ovakve aromatizirane kocke mogu stajati mjesecima.
9. Gljive držite u papirnatoj vrećici
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/88e23536-92bd-11eb-a400-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Papirnate vrećice 'dišu' pa će gljive dulje ostati suhe. A ako se presuše, nakratko ih operite u vodi kako bi vratile svoju teksturu.
10. Nezreli avokado pustite na sobnoj temperaturi
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/52f257b4-9239-11eb-84db-0242ac120013/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Kako bi dao svoj maksimum, avokado mora biti zreo. Ako je pretvrd kada ga kupite, jednostavno ga pustite na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. Kada dozrije, stavite ga u hladnjak.
11. Držite luk u starim najlonkama
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b83beaae-92a2-11eb-a634-0242ac120011/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
2. Crveni luk: Da bi što dulje trajao, spremite ga što dalje od krumpira i na tamnije mjesto. Čim osjetite da je postao mekan, bacite ga.
Iako zvuči čudno, ovakvo spremanje luka zapravo će spriječiti njegovo truljenje i održati ga svježim mjesecima. U stare najlonke stavite glavice luka, a između svake svežite čvor. Luk objesite na tamno i hladno mjesto.
12. Hermetički zatvorite grožđice
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/88c781a0-92bd-11eb-ba03-0242ac120010/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Na zraku se grožđice suše i gube sočnost. Kako biste to spriječili, pospremite ih u staklenku ili posudu koju ćete hermetički zatvoriti. Ako se presuše i postanu žilave, namočite ih u vrućoj vodi.
13. Osvježite uvenulu salatu
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/1874aace-929d-11eb-b1de-0242ac120011/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Ako je zelena salata uvenula i izgubila svoju hrskavost, riješite problem tako što ćete joj odvojiti listove i potopiti ju u ledenu vodu. Držite salatu u vodi sve dok se ne 'napije' i ne postane ponovno hrskava.
Cosmopolitan/Magazin.hr