Samo u 2015. godini zbog toga je umrlo petero ljudi koji su izričito tražili da jedu i njezinu jetru koja sadrži spomenute otrove. No, fugu riba nije jedina smrtonosna životinja koja se jede u pojedinim dijelovima svijeta.
Na stranici Mr Gomez napravljena je lista sa 17 najsmrtonosnijih jela na svijetu, a osim toga tu je i pojašnjenje kolikoje koje jelo smrtonosno ili otrovno te kako se pravilno priprema i jede.
1. Afrička bik-žaba
Žaba
Ljudi u Africi ne jedu samo žablje batkove, oni jedu cijelu žabu. A ona sadrži nekoliko toksičnih supstanci.
Najsmrtonosnije su mlade žabe koje se još nisu počele pariti. One u sebi nose toksin koji može izazvati otkazivanje bubrega.
2. Riba napuhnjača (fugu)
Fugu riba poslužena u restoranu
Može se jesti pržena, sirova i kuhana. Ako nije pravilno pripremljena ili poslužena, izaziva otkazivanje jetre i unutarnjih organa zbog toga jer sadrži tetrodotoksin.
U periodu od 1996. do 2006. godine prijavljena su čak 44 smrtonosna incidenta, a samo tijekom prošle godine petero ljudi preminulo je od trovanja jer su tražili da jedu ribu s njezinom jetrom (koja je otrovna). Uglavnom se konzumira u Japanu.
3. Ackee voće
Jede se na Jamajci, a priprema se bez crnih sjemenki koje u sebi sadrže otrov koji je među tamošnjim stanovništvom izaziva bolest povraćanja.
Tijekom 2011. godine zabilježeno 35 slučajeva trovanja, a statistički, 1 na 1000 ljudi iz karipskog područja otruje se ovim voćem svake godine.
4. Sirova hobotnica (Sannakji)
Pripremljena hobotnica
Jede se sirova, uglavnom na području Koreje, a bitno je da se jako, jako dobro sažvače. Naime, pipci hobotnice imaju moć usisavanja čak i nakon što ih se odreže s hobotnice.
U prosjeku šestero ljudi svake godine umre od posljedica gušenja dok jedu sirovu hobotnicu. Inače se poslužuje sa sezamom ili sezamovim uljem.
5. Krvave školjke
Krvave školjke
U Šangaju školjke se samo brzinski bace u proključaku vodu, a potom se jedu. Zbog toga sadrže mnoge bakterije i viruse poput hepatitisa A.
Više od 300 tisuća ljudi na ovaj način pokupilo je zarazu, a 31 osoba u Šangaju preminula je od posljedica zaraze tijekom 1988. godine. Oko 15 posto ljudi koji jedu ovakve krvave kamenice pokupi neku zarazu.
6. Sušeni morski pas (hakarl)
Sušenje morskih pasa
Islandska tradicija je jesti sušenog morskog psa s Grenlanda. Morski pas se konzervira oko šest mjeseci, a potom se izreže na šnite i manje komade te se poslužuje s raženim kruhom.
No, kako morski pas nema bubrege ili urinarni trakt, toksične supstance se filtriraju kroz njegovu kožu što znači da se te iste toksične supstance nalaze u mesu ako ono nije dobro osušeno.
7. Sir s larvama (casu marzu)
Casu marzu sir
Sadrinijska tradicija je jesti i truli sir u kojem insekti ostavljaju svoja jajašca unutra, a crvi potom uzrokuju fermentaciju sira. No, larve, nakon što se pojedu, mogu probiti crijevne stijenke i time uzrokovati ozbiljne tegobe.
8. Otrovne meduze (echizen kurage)
Velika meduza
Toksični dijelovi meduze se uklone, a potom se ona kuha. Ako se sve dobro pripremi, nema rizika od posljedica.
Ova meduza koja se jede u Japanu, živi na tunama pa su Japanci iskoristili meduze i pretvorili ih u delikatesu.
9. Keluak
Pripremljeni keluak
Poznato je još i kao 'jelo koje izaziva gađenje', a jede se u nekim dijelovima Azije. Kako u sebi sadrži hidrogen cijanid, otrovno je za ljude, a priprema se tako što se ukloni ljuska te se dobro prokuha.
10. Sušeni sivi cipal (fesikh)
Riječ je o fermentiranoj ribi koja se priprema samo jednom u godini. Naime, Egipćani je jedu tijekom festivala proljeća koji nazivaju Šem el-Nesim.
No, svake godine nekoliko ljudi se otruje ovom ribom, a tijekom prošle godine šestero ljudi je hospitalizirano zbog toga.
11. Manioka (ili tropska kasava)
Kasava
Ovo jelo iz Južne Amerike priprema se tako da se kuha, prži, priprema na pari ili grilu. U sebi sadrži veliku količinu linamarina koji se pretvara u cijanid kad se pojede.
Zbog trovanja je tijekom 2005. godine umrlo 27 djece iz jedne filipinske škole nakon što su jeli kasavu za školski ručak.
12. Majmunov mozak
Pripremljeni majmunov mozak
Jede se uglavnom u Aziji, a može se posluživati sirov, kuhan te pečen. No, majmunov mozak sadrži u sebi Creutzfeldt-Jakobovu bolest koja može uzrokovati da ljudski mozak postane ljepljiva sluzava masa nakon čega slijedi smrt.
Naime, pretpostavlja se da je ova bolest izazvana proteinskim infektivnim česticama koje se nazivaju prioni. A prioni su čestice sitnije od virusa. Ako se ova bolest pojavi kod goveda naziva se bovina spongiformna encefalopatija ili bolest kravljeg ludila, a ako se pojavi kod čovjeka onda se zove Creutzfeldt-Jakobova bolest.
13. Apsint
Apsint
Biljka od koje se priprema dobro poznato europsko alkoholno piće apsint. Tujon, kemikalija ekstrahirana iz biljke Artemisia absinthium (pelin) čini ovo piće halucinogenu i psihoaktivnu drogu.
Izaziva socijalni poremećaj, tuberkulozu, epilepsiju pa čak u nekim slučajevima može potaknuti i samoubojstvo.
14. Crna bazga
Crna bazga
Jede se kad je potpuno zrela i pravilno skuhana, bez lišća, grančica ili sjemenki jer oni sadrže cijanid.
Konzumira se diljem svijeta, a ako nije dobro pripremljena, može izazvati teški proljev i napade.
15. Sirovi indijski oraščići
Indijski oraščići
Zapravo se indijski oraščići nikad ne smiju jesti sirovovi jer u sebi sadrže urushiol, supstancu koja se nalazi i u otrovnom bršljanju.
Ako ipak u dućanu vidite da negdje piše kako je riječ o sirovim oraščićima oni su zapravo prethodno već termički obrađeni na pari kako bi se uklonila ta supstanca.
16. Lišće rabarbare
Rabarbara
Lišće ove biljke sadži oksalnu kiselnu, tosin koji stvara smrtonosne kristale u bubrezima.
Simptomi trovanja su poteškoće s disanjem, mučnina, vrtoglavica, proljev, bol u očima, žarenje u ustima i grlu te crveni urin. Rabarbara se inače konzumira diljem svijeta.
17. Karambola (zvjezdasto voće)
Zvjezdasto voće
Ako imate bolesne bubrege, samo 100 mililitara soka ovog voća može biti otrovno za vas jer sadrži neurotoksine koji utječu na mozak i živce. No, za one koji imaju zdrave bubrege, oni mogu bez brige jesti karambolu jer će njihovi bubrezi moći filtrirati neurotoksine van iz organizma.