Sastojci za šarana u pećnici:
1,5 kg šarana 2 manje glavice luka 1 šalica riže 20 suhih šljiva bez koštica 5 dl bijelog vina peršin ulje sol i papar
Priprema šarana u pećnici:
Ribu očistite, operite, odrežite joj glavu i rep koje možete ostaviti za juhu i izrežite šarana na šnicle.
Šnicle posolite i pustite da kratko odstoje. Popržite kratko na malo ulja svaku šniclu s obje strane.
Za to vrijeme usitnite luk i popržite ga na malo ulja dok ne dobije zlatnu boju. Operite rižu i dodajte na luk, promiješajte i dodajte tri šalice juhe iz kocke.
Kada provrije posolite, popaprite, dodajte usitnjeni peršin i šljive koje ste prethodno držali pola sata u mlakoj vodi.
Sve izmiješajte, izvadite i stavite u dublju posudu za pećnicu, i na umak poslažite šarana.
Još malo posolite ribu i stavite peći na 250 celzija dok šnicle ne porumene.
Ostavite desetak minuta šarana u pećnici bez pečenja, ali pazite da ne zagori.