Cikla je poznata kao odličan izvor folne kiseline. Prepuna je antioksidanasa što znači da će štiti organizam od prebrzog starenja ali i od mnogih bolesti. Osim samog crvenog ploda, ljekovito joj je i lišće koje je bogato beta-karotenom.
Od davnina se cikla koristila kao lijek za mnoge tegobe. Tako je poznata kao tradicionalni lijek za leukemiju radi aminokiseline beatin. Ovo su joj još neka svojstva:
- smanjuje razinu kolesterola u krvi radi vlakana
- pomaže protiv bolesti uzrokovanih stresom
- pomaže kod mnogih vrsta raka
- odlična je za smanjivanje problema proširenih vena
- služi za čišćenje organizma
- stimulira rad jetre i žuči
- sprječava zatvor i potiče pravilnu probavu
- koristi se kao lijek u slučaju bolesti bubrega ili žučnog mjehura
- smanjuje glavobolju
- pomaže kod mnogih kožnih oboljenja
Posebno je poznat sok od cikle koji se koristi za mnoge terapije, a odličan je i protiv mnogih vrsta raka ako se dugotrajno konzumira. Naš organizam može još bolje iskoristiti njena hranjiva i ljekovita svojstva ukoliko se konzumira s drugim povrćem te se iz tog razloga sve više popularizirala salata od cikle.
Pronašli smo par recepata koje možete uvrstiti u svoj jelovnik.
Salata od cikle i mrkve
Za ovu salatu će vam biti potrebno:
- 4 cikle
- jedna mrkva
- pola celera
- list peršina
- maslinovo ulje
- ocat ili limunov sok (po izboru)
- sol i papar
Priprema:
Operite ciklu u hladnoj vodi i to dobro, pa ju ogulite i naribajte. Neka komadići budu nešto veći pa ribajte na krupnijem ribežu. Mrkvu i celer također operite, ogulite i narežite. Sve sastojke pomiješajte u jednoj zdjeli i dodajte soli i papra po želji. Salatu od cikle možete začiniti limunovim sokom ili octom, kako vama bolje odgovara. Ovakvo jelo može se koristiti kao prilog ili samostalno jelo uz pecivo i sir.
Salata od cikle i kumina
Potrebni sastojci su:
- 2 kilograma cikle
- 1 žličica kumina
- 3 žlice jabučnog octa
- 2 dcl vode
- 2 žlice ulja (možete koristiti i maslinovo)
- sol i papar
Ciklu operite ali joj nemojte rezati korijen. U lonac stavite kuhati vodu i dodajte sol. Kada voda zavrije dodajte ciklu i kuhajte oko pola sata. Duljina kuhanja će ovisiti o veličini cikle. Znat ćete da je kuhana tako da kada ju upiknete vilicom, ona odmah ulazi u meso. Kada ju izvadite iz vode prvo ju malo ohladite pa ogulite koru i odrežite korijenje. Nakon što ste ju ogulili, narežite ju na ploške. U drugi lončić stavite ocat, vodu, ulje, sol, papar i žličicu kumina pa time zalijte narezanu ciklu. Dobro promiješate. Poklopite lonac i pričekajte da se malo ohladi. Ako je potrebno dodajte još začina po želji. Prije nego poslužite ostavite da se malo ohladi i pričekajte barem 2 sata kako bi se svi okusi dobro proželi.
Salata od pečene cikle i feta sira
Za pripremu ovog jela trebat će vam oko 120 minuta, a bit će dovoljno za četiri porcije. Potrebni sastojci su:
- 700 grama mlade cikle
- 1 glavica luka
- 30 grama pekmeza od šljiva
- 1 žličica majčine dušice
- pola žličice mljevene čili papričice
- 40ml balzamične kreme
- 150 grama zelene salate
- 1 limun
- 200 grama feta sira
- pola žličice cimeta u prahu
- sol
Ciklu ogulite i narežite na šestine, feta sir narežite na kockice, a luk nasjeckajte. Iscijedite sok od limuna. U zdjelu stavite ciklu, luk, dodajte mljevenu čili papričicu, cimet u prahu i majčinu dušicu. Nakon toga ulijte sok od limuna i 50ml vode u posudu s pekmezom od šljiva pa dobro izmiješajte. To tada dodajte u zdjelu s ciklom, dodajte još soli ako je potrebno pa promiješajte. Vatrostalnu posudu za pečenje premažite uljem, stavite unutra sastojke i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 75 minuta. Kada se ispeče, ciklu izvadite i pričekajte da se ohladi. U međuvremenu očistite, operite i narežite zelenu salatu. Kada se cikla ohladila u posudu za posluživanje stavite salatu, ciklu, balzamičku kremu i maslinovo ulje. Promiješajte, posipajte kockicama feta sira i poslužite. Uz ovo možete dodati i komadiće kruha po želji.