Marinirane srdele, pecivo s maslinama i bakalar na crveno

Najčešće i Badnjak i Stara godina nekako padnu u radne dane. I večera koju pripremamo za obitelj i prijatelje postane noćna mora umjesto zadovoljstva.

17.12.2012.
11:45
VOYO logo

Bakalar je gotovo postao sinonim za Badnju večeru, pa ćemo vam ponuditi jedan od načina na koji ga možete relativno jednostavno pripremiti.

Možete se odlučiti za sušeni bakalar, koji ćete dva dana ranije namočiti u vodu (najbolje u express lonac i zatvoriti, jer ćete se tako riješiti i mirisa koji nažalost širi), nakon toga promijeniti vodu i skuhati ga u tom istom loncu i skratiti si vrijeme pripreme, a dobiti vrlo mekano meso, koje ćete potpuno očistiti od kostiju. Ako vam je to prezahtjevno, uvijek možete kupiti smrznute filete svježeg bakalara, koje jednako tako skuhajte i očistite od eventualno zaostalih kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji pak bakalar uopće ne vole, mogu isti recept upotrijebiti i pripremiti npr. oslića.

Dok se vaš bakalar namače i/ili već kuha dan ranije, pripremite predjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marinirane srdele (za 4 osobe)

Ribice očistite, skinite im i glave, možete ih i otvoriti poput leptira, da se samo drže leđima i potpuno odstraniti kosti, uvaljajte u mješavinu oštrog brašna i soli i spržite na vrućem ulju.

Odložite na kuhinjski ubrus da se malo ocijede, a za to vrijeme na maslinovom ulju povenite luk, kad je već gotovo staklast dodajte i češnjak narezan na listiće, pa ga kratko popržite, ali nemojte dopustiti da zagori.

Dodajte mješavinu vinskog octa i vode, posolite, dodajte papar u zrnu, lovorov list i začine prema želji i ostavite da zavrije pa kuhajte nekoliko minuta.

Dobivenom marinadom iz koje ste odstranili komadiće češnjaka, prelijte ribice na način da složite red ribica u posudu, pa luk, ponavljate dok sve ne potrošite, a onda zalijete sve zajedno marinadom i ostavite 24 sata da ribice upiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peciva s maslinama

Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte sol i papar, uspite u posudu za mješanje, pa u sredini napravite udubinu u koju ćete staviti mlako mlijeko uz dodatak šećera rastopljenog u polovici svježeg kvasca.

Pokrijte i ostavite na toplom da kvasac naraste. Zatim dodajte vodu i maslinovo ulje, pa zamijesite tijesto i ostavite da udvostruči obujam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umiješajte odkoštene masline, podijelite na 6 kruščića pa ih stavite u kalupe ili slobodno formirajte i ponovo ostavite da udvostruče obujam.

Pecite 20 minuta na 200° C, nakon što ste iz pećnice izvadili bakalar i ostavili ga da odmori nakon serviranja, a svoja vruća peciva servirajte uz hladnu marinadu od srdela, koju ste ukrasili ukiseljenim matarom ili kaparama i maslinama.

Bakalar na crveno (za 4 osobe)

Bakalar ste dan ranije skuhali i očistili. Ogulite i na ploške narežite krumpire, češnjak i peršin sitno nasjeckajte.

Koncentrat rajčice rastopite u 300 ml vode u kojoj ste kuhali bakalar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakapajte maslinovim uljem dublju vatrostalnu posudu s poklopcem, pa složite red krumpira, posolite, popaprite, složite red bakalara, kojeg isto tako posolite i popaprite, ali pospite i dijelom mješavine peršina i češnjaka, pa lagano nakapajte maslinovim ulje.

Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite s redom krumpira, pa sve zalijte razmućenim koncentratom rajčice i po vrhu poslažite ploške oraha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite 2 sata na 200° C. Prvih pola sata poklopljeno, a zatim poklopac skinite da tekućina ispari.

Meni pripremila: Tadeja Bjažević/do!ts magazin/doubleTkitchen

fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo