IMAMO RECEPT /

Napravite najukusniji domaći kečap: Bez konzervansa je i traje nekoliko mjeseci

Image
Foto: Shutterstock

Domaći kečap bogat je okusom te ga možete koristiti u raznim jelima, od hamburgera do tjestenine

11.9.2024.
17:37
Shutterstock
VOYO logo

Domaći kečap odličan je i vrlo ukusan dodatak jelima, pogotovo kada želite izbjeći konzervanse i umjetne dodatke koji se nalaze u kupovnim verzijama.

Domaći kečap bogat je okusom te ga možete koristiti u raznim jelima, od hamburgera do tjestenine. On može trajati nekoliko mjeseci ako je pravilno steriliziran i čuvan na hladnom i tamnom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u ovaj recept možete dodati začine koje vi volite te tako dobiti svoj jedinstven kečap u kojemu će uživati svi članovi vaše obitelji.

Image
NEĆE BITI SUHO /

Trik iskusnih domaćica za sočno mljeveno meso: Ćevapi, sarme i ćufte za desetku!

Image
NEĆE BITI SUHO /

Trik iskusnih domaćica za sočno mljeveno meso: Ćevapi, sarme i ćufte za desetku!

Recept za domaći kečap

Ako želite slađi kečap, povećajte količinu šećera. Za ljutkasti okus, dodajte malo više mljevene paprike ili sitno nasjeckanog čilija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 2 kg zrelih rajčica,
  • 2 srednja luka, sitno nasjeckana,
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana,
  • 200 g šećera,
  • 150 ml jabučnog octa,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žličica mljevenog cimeta,
  • 1 žličica mljevenog papra,
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića,
  • 1/2 žličice mljevene crvene paprike (slatke ili ljute, prema ukusu),
  • 1 žličica senfa (po želji),
  • 1 lovorov list
Image
Foto: Shutterstock

Priprema:

Rajčice operite, ogulite i izrežite na četvrtine. U velikom loncu zagrijte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pa pirjajte dok ne omekšaju i postanu prozirni. Dodajte narezane rajčice, šećer, ocat, sol i sve začine.

Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri, poklopljeno, otprilike 45 minuta do sat vremena, ili dok rajčice potpuno ne omekšaju i svi okusi se dobro sjedine.

Kad je smjesa gotova, izvadite lovorov list, a zatim sve usitnite štapnim mikserom ili prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri još 30 do 60 minuta, dok se ne zgusne do željene konzistencije. Povremeno miješajte kako biste spriječili da kečap zagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se kečap kuha, sterilizirajte staklenke tako što ćete ih oprati i staviti u pećnicu zagrijanu na 100 °C na 15 do 20 minuta.

Vrući kečap pažljivo ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcima i okrenite staklenke naopako. Ostavite da se tako ohlade, to će pomoći u stvaranju vakuuma koji će produžiti trajnost kečapa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Banane u vrtovima, temperature do +50 i roboti kao kućni pomoćnici: Kako će izgledati RH za 50 godina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo