Kuglof je jedan od kolača koji izgleda kao da je izašao ravno iz svakog božićnog filma. Ovdje ćete naći najbolji recept za mramorni kuglof koji će podići vaše kulinarsko znanja i vještine na novu razinu.
Mramorni kuglof
Iako se možda priprema čini komplicirana, ovaj mramorni kolač će zasigurno oduševiti i vas i sve koji će ga probati.
Mramorni kuglof sastojci:
- 200 g maslaca, sobne temperature
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- 300 g brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice kakaa
Mramorni kuglof priprema:
- Za najbolji mramorni kolač zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za kuglof tako da ga premažete maslacem i brašnom.
- U velikoj zdjeli promiješajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja jedno po jedno, miksajući nakon svakog dodavanja.
- Dodajte i vanilin šećer i miješajte dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Ubacite i brašno, prašak za pecivo, te mlijeko, i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- U drugoj posudi, pomiješajte dvije žlice kakaa s malo vode, dok ne dobijete glatku pastu. Uzmite trećinu smjese od vanilije i dodajte u smjesu s kakaom. Sve zajedno dobro izmiješajte.
- Ulijte polovicu smjese od vanilije u kalup za mramorni kolač, zatim dodajte smjesu s kakaom, i preostalu smjesu od vanilije. Koristite vilicu ili nož kako biste napravili kružne pokrete po smjesi, kako biste dobili efekt mramornog uzorka.
- Najbolji mramorni kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta. Izvadite mramorni kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu 10-15 minuta prije nego ga izvadite i poslužite.
Mramorni kuglof s jogurtom
Ovaj kuglof je mekan, sočan i prepun okusa, a priprema se uz nekoliko jednostavnih sastojaka, među kojima je i jogurt. Uz njega možete poslužiti i malo voća ili šećera u prahu za dodatni okus.
Mramorni kuglof s jogurtom sastojci:
- 200 grama šećera
- 200 grama maslaca
- 4 jaja
- 250 grama glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 150 grama jogurta
- 2 žlice kakaa
- 2 žlice mlijeka
Mramorni kuglof s jogurtom priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
- U velikoj zdjeli, pjenasto umutite maslac i šećer.
- Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja.
- U posebnoj zdjeli, pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte smjesi s maslacem i jajima, zajedno s jogurtom. Dobro izmiješajte sve dok se sastojci ne sjedine.
- Podijelite smjesu u dvije posude. U jednoj posudi dodajte kakao i mlijeko te dobro izmiješajte kako biste dobili čokoladnu smjesu. U drugoj posudi, ostavite smjesu bez kakaa.
- Ulijte bijelu smjesu u podmazanu posudu za pečenje kuglofa, a zatim dodajte čokoladnu smjesu u sredinu. Uzmite vilicu i lagano provucite kroz smjesu kako biste dobili mramorni uzorak.
- Stavite posudu u pećnicu i pecite kuglof oko 45-50 minuta, ili dok se ne zapeče i ne dobije zlatno smeđu boju.
- Izvadite kuglof iz pećnice i ostavite da se ohladi prije nego što ga poslužite
POGLEDAJTE VIDEO: Zadnji ponedjeljak prije Adventa kao da je prvi iza Uskrsa: Kako su se Zagrepčani oprostili sa suncem?