DRUGAČIJE KREMŠNITE /

Imate li isti ukus kao Tito? Iskopali smo recept iz 1953. koji je njega oduševio

Image
Foto: Profimedia

Na Bledu je nastao recept za jednu od najukusnijih kremšnita, kolač koji je, kažu, volio i Josip Broz Tito

22.10.2024.
11:01
Profimedia
VOYO logo

Recept za ovu popularnu kremšnitu porijeklo vuče iz mađarske i austrijske kuhinje, a vjeruje se da je taj kremasti kolač bio omiljen među uglednim članovima društva. Volio ga je, kažu, i austrijski car Franjo Josip I., te njegova supruga Elizabeta Amalija Eugenija, poznatija pod nadimkom Sisi. Ova ukusna poslastica sastoji se od hrskavog lisnatog tijesta, između kojeg se nalazi bogata krema od vanilije.

Verzija kremšnite koja potječe s Bleda datira iz 1953. godine, kada je slastičar Ištvan Lukačević dodao šlag uz kremu od vanilije. Ova slastica je tijekom vremena postala jako popularna. Danas je po izvornoj recepturi možete probati u hotelu Park na Bledu. Prema predaji, i Josip Broz Tito je bio veliki ljubitelj bledske kremšnite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo recepta po kojem taj kremasti kolač možete pripremiti kod kuće, piše srpski Informer.

Image
'KAO HUREM' /

Volio ju je više od Jovanke: Titova ljubavnica u Jugoslaviji je tjerala strah u kosti oficirima

Image
'KAO HUREM' /

Volio ju je više od Jovanke: Titova ljubavnica u Jugoslaviji je tjerala strah u kosti oficirima

Bledska kremšnita - sastojci

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 11 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 2 žlice gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
Image
Foto: Profimedia

ledska kremšnita -priprema:

  1. Odmrznite lisnato tijesto, pa ga razvucite. Izbockajte ga vilicom, pa pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presijecite lisnato tijesto na dva jednaka dijela.

2. Odvojite žumance od bjelanjka, pa žumanca pjenasto umutite s četiri žlice šećera. Zatim dodajte prosijano brašno i gustin. Promiješajte, pa ulijte 200 ml mlijeka i miješajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine. U lonac ulijte preostalo mlijeko (800 ml) i dodajte šećer (5 žlica) i vanilin šećer, pa kuhajte dok ne zavrije. Zatim dodajte smjesu sa žumancima i kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg sa šećerom, pa dodajte u vrelu kremu i lagano umiješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Vrhnje za šlag čvrsto umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane.

4. U tepsiju stavite lisnato tijesto, pa prvo namažite žutu kremu, a zatim vrhnje za šlag. Prekrijte drugim komadom lisnatog tijesta, te pospite šećerom u prahu.

POGLEDAJTE VIDEO Pogledajte kako Trump peče krumpiriće! 'Sviđa mi se ovaj posao, zabavljam se'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo