Raznoliko i fino: Spoj Mediterana i kontinenta za svačije nepce

Image
Foto: Shutterstock, Net.hr

Dalmatinska kuhinja najčešće se poistovjećuje s ribljim specijalitetima, ali u stvarnosti većina spize ovoga podneblja vezana je uz meso.

7.2.2020.
16:07
Shutterstock, Net.hr
VOYO logo

Svako jelo, pa tako i ovo, najbolje je kada se biraju svježe namirnice. Garancija svježine i kvalitete svakako su naša domaća gospodarstva koja s ljubavlju i predanošću uzgajaju hranu. Svježe, 100% hrvatsko svinjsko meso na police Kauflanda stavile su tri hrvatske farme: PG San, OPG Jančo i PG Kolesarić. S obzirom da je ishrana izuzetno bitna za kvalitetu mesa, gospodarstva u ishrani koriste isključivo hranu koja je proizvedena u Hrvatskoj – prirodnu i bez upotrebe GMO-a. Čitava ta briga osigurava kvalitetno i sočno meso. Osim vrhunske svinjetine, u Kauflandu pronađite i junetinu domaće kvalitete s oznakom Baby Beef.

Dok se na obali više spremaju laganija jela mediteranskog štiha, u kuhinjama dalmatinskog zaleđa vladaju konkretniji okusi. Jednostavnost je glavna odlika ove kuhinje, a svoju aromatičnost duguje bogatstvu mediteranskih začina. Dalmacija se diči brojnim specijalitetima, od dalmatinskog pršuta i paškog sira do slanih srdelica i ukusne pašticade stoga će svako nepce biti oduševljeno okusima ovoga podneblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinjski arambaši tradicionalno je jelo Cetinske krajine koje se obično sprema u vrijeme velikih proslava, poput Božića i Nove godine ili Sinjske alke i Velike Gospe. Ovo jelo je toliko posebno da se nalazi na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Hrvatske. Ime jela dolazi iz vojnog žargona jer su se arambaši slagali u posude kao vojnici, a harambaša je inače vođa čete alkarskih momaka.

Arambaši se često uspoređuju sa sarmama te iako ima sličnosti, ova dva jela se razlikuju u nekoliko koraka. Arambaši ne sadrže rižu poput sarmi te se u arambašima ne koristi mljeveno meso, nego sitno sjeckano svinjsko i goveđe/juneće meso. Da ne duljimo, pogledajte u nastavku recepturu za tradicionalne sinjske arambaše i isprobajte ovaj specijalitet, koji se u cetinskom kraju sprema već stoljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinjski arambaši: jelo toliko posebno da se nalazi na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara

Image

Trebat će vam:

  • kiseli kupus (glavica +ribani)
  • junetina
  • svinjetina
  • slanina
  • suho meso
  • luk
  • češnjak
  • peršin
  • muškatni oraščić
  • klinčić
  • lovor
  • zrna papra

Sitno nasjeckajte slaninu, češnjak i peršin te ih zajedno promiješajte. Usitnite luk i nožem sitno narežite meso. Meso posolite i popaprite te mu dodajte luk, pripremljenu smjesu od slanine, muškatni oraščić i klinčić. Ostavite u hladnjaku par sati da se svi sastojci sljube.

Listove kupusa očistite od tvrdog dijela, napunite ih mesnom smjesom i umotajte sarmice.

Namastite posudu i složite dio ribanog kupusa. Na njega složite redove arambaša, a u sredinu stavite goveđu kost, lovor i par zrna papra (ako želite, možete dodati malo koncentrata rajčice). Kad ste napunili lonac, na vrh složite suho meso. Ostatak naribanog kupusa složite po vrhu i zalijte vodom. Ostavite da krčka na laganoj vatri tri do četiri sata. Poslužite uz pire krumpir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još zanimljivih recepata pronađite na našoj gastonomskoj karti HrvatskeOVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo