TKO BI IM ODOLIO /

Počnite s pripremom zimnice s ovim odličnim receptom za kisele krastavce

Image
Foto: Pixabay

Stiglo je vrijeme pravljenja zimnice, a mi imamo recept za ukusne kisele krastavce

5.9.2024.
6:26
Pixabay
VOYO logo

Kiseli krastavci već su generacijama omiljena delicija na stolovima diljem svijeta, a posebice u Hrvatskoj, gdje je tradicija pripremanja ovog zimskog specijaliteta duboko ukorijenjena. Ljudi vole jesti kisele krastavce zbog njihovog osvježavajućeg, kiselkastog okusa koji savršeno nadopunjuje mnoga jela.

Priprema kiselih krastavaca često se prenosi s koljena na koljeno, a svaka obitelj ima svoj tajni recept. Nakon pripreme, krastavci se skladište u staklenkama na tamnom i hladnom mjestu, gdje mogu trajati mjesecima, čak i godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Recept za kisele krastavce

Osim što su ukusni, kisele krastavce odlikuju i brojne zdravstvene prednosti, poput bogatstva probiotika koji podržavaju zdravlje crijeva. Ova tradicija ne samo da obogaćuje prehranu, već i donosi osjećaj povezanosti s obiteljskim korijenima.

Sastojci:

  • 5 kg krastavci kornišoni
  • 3 l vode
  • 1 l octa
  • 3 žlice mirodija
  • lovorov list
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica soli
  • 1 vinobran
  • papar u zrnu
  • sjemenke gorušice
Image
Foto: Pexels

Postupak:

Operite kornišone nekoliko puta u vodi, stavite ih na čistu krpu da se ocijede pa ih uspravno poredajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lovorov list, jedan cvijet komorača, žličicu sjemena komorača i malo papra u zrnu. Za pripremu preljeva pomiješajte posebno vodu i ocat, dodajte sol i šećer, dobro promiješajte i stavite da provri. Kada počne ključati, sklonite preljev sa štednjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPREMNA ZA JELO /

Kako skladištiti zelenu salatu da ostane svježa? Kuharica otkrila jednostavan trik

Image
SPREMNA ZA JELO /

Kako skladištiti zelenu salatu da ostane svježa? Kuharica otkrila jednostavan trik

Ostavite da se malo prohladi pa dodajte vinobran i miješajte dok se dobro ne istopi. Sipajte preljev u tegle da potpuno prekrije krastavce i svaku dobro zatvorite poklopcem. Zatim poredajte tegle u široki lim za pečenje, na čije dno ćete prvo postaviti krpu. Nalijte mlakom vodom do vrha tegle i staviti na štednjak da voda ključa oko 15 minuta. Kada krastavci dobiju svjetlo zelenu boju, a mjehurići s dna tegle krenu ka poklopcu, to je znak da su kornišoni gotovi.

Izvadite ih iz vrele vode i ulijte teglice. Neka tako ostanu preko noći, a sutradan ih stavite u ostavu, piše Informer.

POGLEDAJTE VIDEO: Stanje u Slavoniji nikad gore, vršidba počela ranije no ikad

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo