Juha od cvjetače
Glavicu cvjetače očistiti od listova, oprati i razdvojiti na manje komade pa staviti u vruću vodu.
Kada cvjetača omekša, dodati malo brašna, koje prethodno treba prepržiti na malo ulja, promiješati, posoliti i popapriti.
Na kraju dodati kiselo vrhnje. Poslužiti vruće uz prepržene kockice kruha.
Opijeno pile i pečena rajčica
Sastojci:
pile (teško oko 1,2 kg) 1/4 l martinija ili vermuta (extra dry) 120 g dimljene slanine ulje 6 rajčica žličica osušenoga mažurana 30 g maslaca
Priprema:
Očišćeno pile preliti martinijem ili vermutom i pustiti da odstoji pola sata. Nakon toga pile natrljati solju i paprom, izvana i iznutra, premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu te ga peći 40 do 45 minuta na 220 °C, na donjoj rešetki.
Tada ga obložiti tankim ploškicama slanine i peći još 10 minuta da slanina postane hrskava.
Pred kraj pečenja rajčice zarezati u križ, u ureze staviti mažuran, sol i malo papra, a na vrh komadić maslaca. Poslagati na lim na kojem se peče pile i peći 10 minuta.
Poslužiti uz kuhani krumpir preliven rastopljenim vrućim maslacem i salatom po izboru.
Domaći puding od banana
Sastojci:
3 žlice instant-kave u prahu 1/2 l mlijeka 75 g šećera 3 jaja 3 banane (konzervirane o voće za ukras)
Za karamel: 60 g šećera i žlica vode
Priprema:
U kalupu za puding karamelizirati šećer (rastopiti ga na visokoj temperaturi) i pustiti da se ohladi. Za to vrijeme u uzavrelo mlijeko dodati kavu i šećer.
U zdjeli razmutiti jaja i dodati vruće mlijeko, a na kraju zgnječene banane.
Smjesu uliti u kalup pa staviti u pećnicu u vodenu kupelj na 45 minuta. Ohlađeni puding izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji.