Sve što je potrebno jest malo modificirati recepte, a garantirano, ovi će savjeti pridonijeti da kolači i dalje budu jednako ukusni, ali i zdraviji.
1. Koristite prirodne boje za hranu
Ukrašavanje torti i kolača umjetnim bojilima za hranu može se vrlo lako izbjeći tako da, primjerice, za rušićasti šlag, dodate samo sok od višanja. Na taj način spriječit ćete unošenje nepotrebnih umjetnih kemikalija u svoj organizam.
2. Bijelo brašno zamijenite zobenim ili nekim drugim brašnom
Bijelo brašno za kolače predivna je namirnica, no može ju se zamijeniti i s drugim, poput zobenim. Samo jedna šalica tog brašna opskrbit će vaš organizam vlaknima. Ujedno, zob ne sadrži gluten, pa stoga ne može u potpunosti zamijeniti bijelo brašno, ali mješavina to dvoje dat će divne rezultate u pećnici.
Brašnu je dobro dodati i mljevene bademe. Na taj način tijesto kolača bit će bogatije proteinima i imat će gušću, masniju teksturu.
3. Umijesto ulja ili maslaca, upotrijebite "grčki" jogurt ili pire od voća
Jogurt, mljevene banane ili sok od jabuke mogu biti odlična zamijena za ulje ili maslac. Pa ipak, želite li da vaš kolač ipak liči na nešto, maslac i ulje ne treba u potpunosti izbaciti, već količine smanjiti, dodajući jogurt i pire od različitog voća.
4. Izbacite smeđu čokoladu i ubacite sušeno voće
Kolači moraju biti slatki, a šećera u sušenom voću, poput grožđica, datulja, smokava, ima na pretek. Tradicionalni recepti za kolače prepuni su takvih kreacija. Smeđu čokoladu zamijenite tamnom, za kuhanje. U njoj ima više kakaoa, a on je dobar za zdravlje.
5. Umijesto šećera, dodajte mlijeko u prahu
Mlijeko u prahu fino miriši i ima slatkast okus. Čak jednu četvrtinu šećera potrebnu za izradu kolača možete izbaciti iz recepture tako da dodate ovu namirnicu. I mlijeko u prahu sadrži šećer, ali on dolazi od laktoze. Osim toga, kolaču ćete na taj način dodati proteine.