Sastojci: 1 pile 200 g slanine 200 g suhog graška 100 g cvjetače 2 kriške kruha bez korice 2 žlice maslaca 2 jaja svježi peršin mlijeko sol i papar
Priprema: Pile oprati i posušiti, a za to vrijeme grašak skuhati na laganoj vatri, procijediti i ispasirati.
Cvjetaču kratko prokuhati i ocijediti, slaninu narezati na tanke ploškice. Kruh natopiti u mlijeko pa dobro iscijediti.
Maslac pjenasto umutiti, dodati ocijeđen kruh, propasirani grašak, razmućena žumanca, cvjetaču, pa dobro izmiješati i po ukusu dodati soli i papra. Na kraju umiješati usitnjen peršin.
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, pažljivo ga sjediniti sa smjesom od graška.
Pile posoliti, pažljivo puniti pripremljenim nadjevom, a izvana obložiti slaninom. Otvor pričvrstiti čačkalicom, a slaninu uvezati koncem.
Ovako napunjeno pile staviti u pleh sa zagrijanim maslacem, preliti vrelim uljem i peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C.
Gotovo staviti na topli tanjur, ukloniti čačkalice i poslužiti s pirjanim povrćem, pečenim krumpirom i salatom. Po potrebi, radi lakšeg rezanja, možete maknuti slaninu i poslužiti je uz piletinu.