Pečena patka u umaku od naranče

Za ovogodišnji božićni objed odvažite se isprobati pomalo neobičan recept. Odmaknite se od tradicionalnog i 'omastite brk' pečenom patkom u umaku od naranče.

23.12.2011.
14:13
VOYO logo

Priprema

Patku očistite, operite, a zatim natrljajte Vegetom izvana i iznutra. U manjoj zdjelici pomiješajte med, ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite patku sa svih strana. U utrobu patke stavite pola naranče, očišćeni poriluk, i to samo bijeli dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pleh koji ste prije toga premazali preostalim uljem stavite patku, podlijte vrućom vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stepeni C.

Tijekom pečenja patku premazujte preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena pokraj patke stavite narezane ploške naranče i nastavite peći još oko sat vremena (dok ne omekša).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to vrijeme pripremite prilog, tj. krokete od riže. Rižu stavite u kipuću vodu, dodajte Vegetu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Maknite s vatre i malo ohladite. Dodajte naribani sir, razmućeno jaje, đumbir, peršin, 1-2 žlice krušnih mrvica i sve dobro izmiješajte.

Rukom oblikujte male kuglice, a u sredinu svake stavite kockicu sira. Kuglice od riže uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju dok ne dobiju svjetložutu boju.

Pečenu patku izvadite iz pleha, a suvišnu masnoću ocijedite. Umak procijedite i izlijte u manju posudu. Dodajte đumbir, papar i vino i razmućeno škrobno brašno s vodom.

Zajedno kuhajte 1 -2 minute stalno miješajući. Po potrebi umak još malo posolite. Pečenu patku narežite i poslužite uz umak i pripremljene krokete od riže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umak će biti još ukusniji ako mu dodate malo narezane narančine korice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo