Priprema
Patku očistite, operite, a zatim natrljajte Vegetom izvana i iznutra. U manjoj zdjelici pomiješajte med, ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite patku sa svih strana. U utrobu patke stavite pola naranče, očišćeni poriluk, i to samo bijeli dio.
Na pleh koji ste prije toga premazali preostalim uljem stavite patku, podlijte vrućom vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stepeni C.
Tijekom pečenja patku premazujte preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena pokraj patke stavite narezane ploške naranče i nastavite peći još oko sat vremena (dok ne omekša).
Za to vrijeme pripremite prilog, tj. krokete od riže. Rižu stavite u kipuću vodu, dodajte Vegetu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Maknite s vatre i malo ohladite. Dodajte naribani sir, razmućeno jaje, đumbir, peršin, 1-2 žlice krušnih mrvica i sve dobro izmiješajte.
Rukom oblikujte male kuglice, a u sredinu svake stavite kockicu sira. Kuglice od riže uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju dok ne dobiju svjetložutu boju.
Pečenu patku izvadite iz pleha, a suvišnu masnoću ocijedite. Umak procijedite i izlijte u manju posudu. Dodajte đumbir, papar i vino i razmućeno škrobno brašno s vodom.
Zajedno kuhajte 1 -2 minute stalno miješajući. Po potrebi umak još malo posolite. Pečenu patku narežite i poslužite uz umak i pripremljene krokete od riže.
Umak će biti još ukusniji ako mu dodate malo narezane narančine korice.